HomeRural

Digul de la Recea, dat în urmărire specială de autorități

Construcția digului, cu o lungime de doi kilometri și 1.500 de metri de apărare de mal, se va face cu finanțare de la Ministerul Mediului. 50.000 de puieți vor fi plantați în satele Muncel, Izvor și Averești.

 

 

Pentru salvarea de la inundații a satului Recea, din comuna Ion Creangă, reprezentanții autorităților locale au făcut demersuri pentru realizarea unui dig. Îndiguirea și apărarea malului stîng al Siretului reprezintă o soluție de protecție a populației de furia apelor. „Conform studiului de fezabilitate, avizat de Direcția Apelor Siret Bacău și Agenția Națională Apele Române, acest dig va avea o lungime de doi kilometri și 1.500 de metri de apărare de mal”, a declarat Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Studiul de fezabilitate a fost realizat de autoritățile locale cu cinci ani în urmă. „Studiul de fezabilitate va fi scos la licitație pentru proiectare. Construcția digului se va face cu finanțare de la Ministerul Mediului. Pămîntul pe care se va construi digul aparține primăriei. Terenul pe care se va construi digul va rămîne în administrarea Agenției Naționale Apele Române”, a precizat primarul comunei Ion Creangă.

Autoritățile locale speră ca fondurile necesare pentru ridicarea acestui dig vor ajunge la Recea în acest an. Situația de la Recea a ajuns și pe biroul ministrului Mediului. „Am vorbit cu ministrul Mediului despre prioritatea de la Ion Creangă. Dacă va întîrzia construcția acestui dig, ne așteptăm, în fiecare vară, ca Siretul să măture din nou casele oamenilor”, a spus primarul Petrică Prichici.

  [sam id=”3″ codes=”true”]

 

Viscolul și alunecările de teren, „tratate” cu puieți

 

În comuna Ion Creangă vor fi plantați 50.000 de puieți. Împădurirea este făcută cu dublu scop. Primul urmărește stoparea fenomenului alunecărilor de teren. În acest sens, în punctul Arinosu, situat între satele Muncel și Recea, două hectare de teren vor fi împădurite cu salcîm. Al doilea scop privește protecția împotriva efectelor viscolului. Culturi forestiere cu rol de protecție în calea viscolului vor fi plantate între satele Izvor și Averești, pe o lungime de 1,9 kilometri, și pe o fîșie de doi metri. Pentru punerea în practică a acestui proiect, autoritățile locale vor fi sprijinite de Ocolul Silvic. Singura problemă rămîne încheierea unor contracte cu proprietarii de terenuri din zona unde vor fi plantate aceste perdele protectoare.

„Pentru a putea face aceste împăduriri, încheiem contracte între proprietarii de terenuri și primărie, urmînd ca, după ce puieții vor ajunge la maturitate, să rămînă în exploatarea proprietarilor de terenuri”, a spus primarul comunei Ion Creangă.

Comentarii

WORDPRESS: 0