În Săptămâna Luminată, administrația publică locală de la Roman a pornit pe un alt drum, probabil mai neted. După ce, mai bine de un an, primarul Leonard Achiriloaei s-a străduit, fără izbândă, să-și treacă lista de investiții de peste 5 milioane de euro pentru un împrumut contractat, în ședința Consiliului Local de joi, 28 aprilie, a reușit minunea.
S-a jucat la un nivel înalt politică, s-a jucat pe mize imense. Marele pierzător a fost, de data aceasta, viceprimarul Radu Samson, care, pe lângă faptul că a pierdut, deodată, controlul asupra celor trei direcții pe care le coordona, a fost făcut de toată ocara. Dacă până acum, primarul Achiriloaei a fost destul de elegant, la ședința de joi a răbufnit și i-a demonstrat celui care l-a secondat până acum că politica și administrația nu sunt pentru amatori. Realistic vorbind, totul a fost orchestrat de mai sus, direct din biroul președintelui organizației locale de la partid. Și, până la urmă, rezultatul contează. Aflați din articol cum au decurs lucrurile.
Votul secret, spaima transparenței
Primul pion cu care a început jocul din CL de la ședința de joi a fost președintele de ședință, nimeni altul decât Ștefan Gârbea, din partea PNL. Deși de-a lungul activității nu s-a remarcat în mod deosebit, nici nu a avut prea multe intervenții, ședința de ieri a condus-o cum i s-a dictat. A făcut ordine și disciplină, a dat cuvântul când a vrut, l-a luat când a trebuit, i-a certat de fiecare dată pe adversari. Și, mai important, din prima clipă a vorbit tare, foarte repede, a și repetat și, cu toate acestea, i-a păcălit pe consilieri ca la câteva proiecte de hotărâre votul să fie secret. Și, în tot acest context, nimeni nu a înțeles nimic și toată lumea a aprobat. După acest moment, toată lumea s-a prins de șmecherie, dar era prea târziu.
Un vot secret înseamnă că, înainte, s-au purtat negocieri, cineva sau mai mulți au primit ceva sau măcar o promisiune în schimbul votului. Practic, au fost cumpărați pentru a trăda.
La ședință au fost prezenți 19 consilieri locali: 8 de la PNL, 5 de la PSD, 3 de la USR, 2 de la IPM și un consilier Pro România. Cel mai important vot a fost cel legat de lista de investiții pentru împrumutul contractat (https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2022/04/002-HCL-128_2020-imprumut_compressed.pdf). Fiecare consilier a primit un buletin de vot și a votat în cabină, ca la alegeri. Nimeni nu știe cum a votat altcineva. Se știe rezultatul: 13 voturi pentru, 3 abțineri și 3 voturi împotrivă. Deci liberalii au reușit să convingă cinci consilieri să le susțină proiectul. Cum și cine putem doar presupune. Dar deja asta ține de fiecare partid în parte.
Un alt proiect foarte important la care votul a fost tot secret a fost cel legat de modificarea organigramei. Printre multe altele, viceprimarului Radu Samson i se luau cele 3 direcții pe care le avea în subordine: Direcția de Asistență Socială, Direcția de Taxe și Impozite Locale și Direcția de Urbanism. Rezultatul a fost de 10 voturi pentru și 9 împotrivă. Deci, din nou, PNL a reușit să „fure” două voturi de la celelalte partide. În aceste condiții, viceprimarul Radu Samson va munci doar dacă primarul îi va da vreo atribuție, altfel va sta degeaba și va încasa lunar peste 9.000 de lei, bani în mână.
Bullying-ul între oameni mari
Pe tot parcursul ședinței, nervii unora au fost întinși la maxim. Viceprimarul Radu Samson nu s-a mai putut face remarcat, ca în alte ședințe, deoarece primarul Leonard Achiriloaei i-a taxat fiecare intervenție. Primul schimb de replici a venit după ce viceprimarul l-a acuzat pe edil că nu face din reabilitarea Policlinicii o prioritate. „Nu sunteți la curent cu ceea ce am făcut anterior. Reabilitarea Policlinicii este prinsă pe lista de investiții. Deși știți, invocați alte motive. Pe lista de investiții nu sunt lucruri imaginare, jigniți colegii care au aprobat aceste proiecte. Am introdus pe lista de studii și achiziționarea terenurilor de la stația de captare. Toți spunem că vrem să rezolvăm problema apei, dar când venim cu proiecte nu le mai dorim”, i-a răspuns primarul. Iritat fiind că nu i-a mai mers cu „arătatul cu degetul înspre alții”, viceprimarul l-a acuzat pe primar că proiectul privind achiziționarea terenurilor este doar o afacere imobiliară, jignindu-se chiar pe sine, care a condus o agenție imobiliară până să ocupe funcția de conducere din Primărie. „Vreți să facem mai puțină administrație și mai mult circ politic. În urma noastră trebuie să rămână lucruri, nu vorbă, politică și teatru”, a fost replica edilului.
Schimburi dure de replici au avut loc și pe proiectul privind modificarea organigramei. Însuși viceprimarul, direct vizat de schimbări, i-a cerut primarului să-i spună ce atribuții va avea în viitor, ca să nu creadă romașcanii că va încasa un salariu generos și nu va avea nimic de făcut, însă edilul nu i-a răspuns. Și colegul de partid, Alin Buzdugan a încercat să-l ajute pe viceprimar și i-a cerut primarului să îi facă o evaluare a activității secundului său. „Nu i-am făcut evaluare, domnul viceprimar avea responsabilitatea să-mi dea un raport spre analiză și avizare, de aceea nu vă pot spune, pentru că nu mi l-a dat”, a răspuns primarul.
Cu toate jocurile politice făcute înainte de ședință și în timpul ei, primarul Achiriloaei nu a reușit să treacă toate proiectele. De exemplu, pentru a doua oară, a picat la vot proiectul prin care cesionarea contractului de transport public în comun, un semn, tot de mai sus, că dacă se dorea musai – trecea.
Contrele au continuat până la finele ședinței între aleșii USR și primarul Leonard Achiriloaei. De fapt, ședința s-a încheiat tot cu o intervenție a consilierului USR Alin Buzdugan, care a solicitat angajaților Primăriei explicații cu privire la sectorizarea rețelei de apă, deși, în urmă cu o lună, reprezentanții companiei au fost prezenți în Consiliul Local și nimeni nu a părut să fie interesat de ceea ce face ApaServ pentru a asigura alimentarea cu apă a orașului.
În același timp, consilierii PSD Eugen Pătrașcu și George Bălan au avut câte o intervenție în care au apreciat proiectele inițiate de primar și munca depusă de angajații Primăriei pentru realizarea de proiecte.
Comentarii