Unitățile de învățământ sunt în pericol să rămână fără bani de salarii, pentru că directorii acestora nu vor putea să se încadreze în bugetul fixat la început de an, pentru a plăti și salariile, și contribuțiile.
Afirmația a fost făcută de joi, 15 februarie, de deputatul PNL Laurențiu Leoreanu, în cadrul unei conferințe de presă, în care acesta a comentat mai multe aspecte ale sistemului de învățământ. Acesta a precizat că a primit mai multe astfel de semnale legate de subțirimea bugetelor din partea conducerilor unităților de învățământ, „pe care oamenii nu le spun din anumite presiuni sau de frică”.
„Unitățile școlare nu au bani de salarii, să dea și salariile, și contribuțiile. Aici au fost aduse conducerile unităților școlare. Acum, li s-a dat bugetul și li s-a spus: «Vă încadrați în el». Nu toate unitățile școlare se pot încadra. Sunt unități școlare, mai ales în mediul rural, unde sunt profesori tineri, profesori suplinitori, profesori fără multe grade didactice, unde e o anumită salarizare. Apoi, sunt unități mari, de prestigiu, acolo unde sunt profesori cu gradul I, cu doctorate, cu norma conform legislației de 16 ore pe săptămână, acolo resursa financiară pentru salarizare e mult mai mare. Vrem învățământ de calitate și le spunem directorilor să se încadreze în acel buget. Și directorii ce să facă, să aducă bani de acasă? Vom vedea, în perioada următoare, ori probleme majore, ori demisia unor directori”, a afirmat deputatul Laurențiu Leoreanu.
Acesta a mai adăugat și că, deși nu face parte din comisia de Învățământ a Camerei Deputaților, are în atenție sistemul în care a activat ca profesor și ca director și va avea întâlniri, în perioada următoare, cu reprezentanți ai sindicatelor, legate de zvonurile privind închiderea a sute de școli la nivel național, comasarea unor clase și restructurarea unor posturi. „M-am întâlnit cu liderii de sindicat și la București, mă voi întâlni săptămâna viitoare și la Roman, aș vrea să mă întâlnesc și cu conducerea unităților școlare și cu reprezentanții sindicatelor. Există, într-adevăr, discuții despre închiderea unor școli, este vorba despre între 500 și 1.000 de școli și grădinițe care se vor închide la nivelul țării. De asemeni, sunt discuții despre foarte multe posturi care vor fi restructurate și comasarea unor clase, vor fi unități școlare care vor face învățământ comasat cu clasele I, a II-a, a III-a și a IV-a. Să iei să pui patru clase la un loc, asta se se poate chema oricum, dar numai învățământ nu. Din punctul meu de vedere, învățământul este oricum deteriorat puternic, dar, dacă se întâmplă ceea ce este acum în plan, părerea mea este că se va distruge și va fi foarte greu să readuci învățământul măcar unde este”, a mai afirmat deputatul Leoreanu.
Comentarii
[S*********] comentariu moderat din cauza limbajului folosit de utilizator
Finantarea per elev este de multi ani legiferata .Ciocul mic si in privinta invatamantului simultan! Metoda exista pe vremea lui I.Creanga , poate ca de el introdusa.. La scolile din satele izolate nu poti plati 4 invatatori pentru 5-6 elevi si de aia clasele sunt comasate.Munca grea este a invatatorului ,..”Deputatele” se baga si el in seama!