Prima paginăActualitate

De vineri, modificări privind amenzile de circulație

De vineri, modificări privind amenzile de circulație

Dimensiune text

 

 

Începând cu data de 24 august intră în vigoare Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, care modifică și Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, dar și OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Astfel, printre noutăți se numără posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, informează IPJ Neamț.

De asemenea, dacă agentul constatator aplică sancțiunea, iar contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal, copia de pe acesta se înmânează contravenientului, iar acesta va semna de primire. În cazul în care contravenientul nu este prezent sau refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia se face de către agentul constatator, în termen de cel mult două luni de la data încheierii prin postă, cu aviz de primire, sau prin afișare la domiciliu sau la sediul contravenientului.

Legea nr. 203/2018 prevede posibilitatea contravenientului de a achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege și în acele situații în care actul normativ de stabilire a contravențiilor nu prevedea expres această posibilitate.

„Aducem în atenție opiniei publice că articolul 19 din Legea 203/2018 abrogă prevederile articolului 109, alineat 6, din OUG 195/2002, potrivit căruia contravenientul putea achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzilor contravenționale în cuantum de până la 20 de puncte amendă și alineatul 7 din același act normativ, conform căruia agentul constatator elibera contravenientului chitanța reprezentând contravaloarea amenzii”, precizează reprezentanții IPJ Neamț.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0