De la Mogoșeşti la Pildeşti – Campus naţional de formare metodologică pentru cercetași

HomeReligie

De la Mogoșeşti la Pildeşti – Campus naţional de formare metodologică pentru cercetași

 

 

Visul fiecărui cercetaș este acela de a deveni în fiecare zi mai bun. Tocmai de aceea, săptămâna 27 august – 3 septembrie a fost prilejul potrivit pentru formarea ca viitori lideri a 29 de cercetași din mai multe centre locale: „Adormirea Maicii Domnului” Pildești, „Sfânta Tereza” București, „Adormirea Maicii Domnului” București, „Sfântul Anton” Focșani, „Coborârea Duhului Sfânt” Adjudeni, „Sfânta Treime” Prăjești – Bacău, „Coborârea Duhului Sfânt” Bălțați – Iaşi. Campusul de formare metodologică a început în localitatea Mogoșești, continuând la Luncaşi, Hălăucești, iar după o drumeție prin satele învecinate, au urmat ultimele patru zile petrecute la Liceul „Sf. Ioan de la Salle” din Pildești, comuna Cordun.

Activitatea și-a propus inițierea în cercetășie și în pedagogie, pregătindu-i pe tinerii cercetași pentru a lucra cu lupișorii, ramura de vârstă care cuprinde copii între șapte și zece ani. Toate sesiunile de lucru și de învățare au fost interactive, îmbinând mai multe metode non-formale. Cercetașii participanți au putut pune în practică ceea ce au învățat pregătind activități, jocuri pentru copiii din localitățile în care au trecut. După ce participanții și-au reamintit cum a început cercetășia, au aprofundat cum funcționează elementele metodei cercetășești, au discutat despre nevoile copiilor cu care vor lucra, au încercat să afle ce înseamnă a fi lider și și-au pus creativitatea și ingeniozitatea în aplicare pentru a pregăti activități potrivite, pe care să le aplice în centrele lor locale.

Dacă, la început, participanții au venit cu temeri, în decursul săptămânii au reușit să-și depășească toate limitele, de a învăța unii de la alții și de a împărtăși unii cu alții bucuria pe care ne-o oferă cercetășia, atunci când ne adună împreună. Din program nu au lipsit momentele spirituale, activitatea desfășurându-se în cadrul spiritualității catolice, cercetașii învățând cum să se bucure de prezența lui Dumnezeu în fiecare activitate.

Cu siguranță a fost o săptămână plină, iar punctul culminant a fost drumeția în satele învecinate, când, fără telefon și fără bani, împărțiți în mici grupuri, cercetașii au avut misiune de a-și găsi singuri cazare și mâncare, oferind la schimb ajutorul lor. A fost o experiență marcantă pentru toți, fiecare întorcându-se cu multe povești, cu multe emoții de împărtășit și pregătit pentru a-și depăși și alte limite.

La final, suntem siguri că acest camp și-a îndeplinit scopul, cei 29 de participanți plecând spre centrele lor locale nu doar cu mii de amintiri de povestit, ci și cu multe lucruri de aplicat. Fiecare dintre ei este pregătit pentru a crește și a învăța în continuare ce înseamnă a fi lider, pregătit pentru a-și făuri poveștile și pentru a-și găsi super puterile, pregătit pentru a fi alături de copii și a arăta că este GATA ORICÂND pentru a lăsa lumea un pic mai bună decât a găsit-o.

Formatorii cercetași în timpul campusului au fost tineri universitari, Andreea Mîrţ, Ema Mîrţi, Emanuela Chelaru, şi pr. Laurenţiu Luca, vicar din Pildeşti. Liderul Bianca Sabina Mîrţ a coordonat cu mare competenţă serviciile de administraţie din întreagă tabără.

Gândurile noastre nu uită să se îndrepte către toți cei care ne-au sprijinit și ne-au ajutat, adică către toate acele persoane cărora le suntem recunoscători pentru că au făcut posibilă povestea campului de formare metodologică pentru viitorii lideri de lupișori.

Andreea Mîrţ
Cercetașii României – Centrul Local „Adormirea Maicii Domnului” din Pildeşti

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0