Prima paginăActualitate

De la 1 iulie se măresc amenzile

Dimensiune text

Majorarea salariului minim pe economie înseamnă și majorarea amenzilor. Pe conducătorii auto îi așteaptă, anul acesta, și alte schimbări.

 

 

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 23/2013, pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară, salariul minim se majorează, începând cu 1 iulie 2013, de la 750 la 800 de lei, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună, reprezentând 4,74 lei/ora. Acest lucru îi afectează și pe cei care nu respectă regulile de circulație, fiindcă, odată cu creșterea salariului minim, se majorează și valoarea unui punct de amendă. Potrivit articolului 98 din Codul Rutier, un punct este egal cu 10% din valoarea salariului minim, prin urmare indicatorul crește de la 75 la 80 de lei, din prima zi a lunii iulie. Cea mai mică amendă care va fi aplicată de luni va fi de 160 de lei, iar cea mai mare poate ajunge la 1.600 de lei, potrivit Codului Rutier.

 

Se schimbă legea amenzilor

 

O altă veste, nu tocmai bună, pentru șoferi, este aceea că Ministerul Afacerilor Interne trebuie să transpună în legea românească Directiva 2011/82/UE, care privește facilitarea schimbului transfrontalier de informații privind încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră. Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să asigure intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru transpunerea directivei în legislația națională, până la data de 7 noiembrie 2013.

După ce acest lucru se va întâmpla, executarea sancțiunilor contravenționale se va prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de două luni de la data aplicării sancțiunii. Acum, termenul de comunicare a procesului-verbal este doar de o lună.

Conform prevederilor aceleiași directive, scrisoarea de informare trimisă în urma încălcării unor norme rutiere se întocmește în limba statului membru utilizată în documentul de înmatriculare a vehiculului cu care s-a săvârșit încălcarea, dacă acest document este disponibil, sau, după caz, în una dintre limbile oficiale ale statului membru în care este înmatriculat vehiculul respectiv. Adică, de exemplu, dacă ați depășit viteza regulamentară pe teritoriul unui stat și ați fost luat în vizorul radarului, amenda trebuie să vă vină în limba română, dacă și statul respectiv și-a aliniat legislația la directiva europeană.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0