Dacă până acum mai credea cineva că în Roman lucrurile se fac bine și „cu cap”, ar fi bine să mai analizeze situația. Ziarul de Roman, din respect față de romașcani, inclusiv față de cititorii noștri, a atras atenția, de nenumărate ori, asupra modului în care se iau deciziile în oraș. Am scris despre subiecte importante pentru fiecare dintre noi, de la modul în care Primăria gestionează (mai bine zis nu gestionează) contractul cu ApaServ, până la abuzurile pe care le fac unii dintre cei cu funcții din Primărie. Unele lucruri s-au îndreptat, altele au rămas așa, ca-n tren.
Astăzi, vă vom prezenta un nou exemplu că prioritățile administrației publice locale nu sunt îndreptate spre nevoile celor mai mulți, ci, mai degrabă, spre a satisface capriciile altora sau, pur și simplu, este vorba de neputința proprie de a rezolva o problemă. În parcul de la Muzeul de Artă sau de la Colegiul Național „Roman-Vodă” sau dinspre Primărie – reabilitat, pe fonduri guvernamentale, pe vremea primarului Laurențiu Leoreanu – au fost amenajate alei, s-a pus gazon, iluminat modern, bănci și chiar dispensere pentru saci care să fie folosiți de proprietarii de animale pentru a strânge mizeria după ele. Zona este tranzitată de aproape fiecare romașcan și, cel puțin pe vreme frumoasă, e un loc în care romașcanii se odihnesc, socializează, stau la aer.
Marți, 19 septembrie, băncile din zona Muzeului de Artă au fost mutate de către angajații Primăriei și au fost toate „îngrămădite” înspre Primărie. De ce? „Am primit o solicitare de la conducerea Muzeului de Artă pentru a muta băncile din zona instituției”, au confirmat reprezentanții Primăriei. Motivul pentru care s-a solicitat o schimbare totală a peisagisticii, gândită corect la momentul amenajării parcului – ca băncile să fie amplasate la distanță, în zone cu umbră – nu este foarte clar. Neoficial, este vorba de câțiva romașcani, fără adăpost, care și-au făcut un obicei de a sta la „discuții neortodoxe” pe băncile din apropierea Muzeului și care, prin modul în care se manifestă, produc disconfort. Deși situația de disconfort se putea rezolva cu un apel la Poliția Locală, care-i putea îndepărta din zonă pe „vagabonzi”, s-a ales varianta în care să se mute băncile, ca să nu mai stea nimeni pe lângă Muzeu. Practic, ne-am scărpinat cu mâna stângă la urechea dreaptă. Tipic românesc, și pentru cine a făcut cererea, și pentru cine a aprobat-o.
Și ca să încheiem într-o notă elegantă, vă aducem aminte că, în perioada 15 septembrie – 15 octombrie, Muzeul de Artă din Roman organizează o expoziție retrospectivă „Viorica Vasilișin – In memoriam”, cu lucrări din colecția muzeului, dar și din colecții particulare.
Comentarii