Cum monitorizezi corect nivelul zahărului din organism

HomeAdvertorial

Cum monitorizezi corect nivelul zahărului din organism

Sănătatea ta generală depinde, într-un grad destul de important, și de monitorizarea nivelului de zahăr din organism, iar un glucometru are un rol important în acest proces. Pe lângă asta, există și alte lucruri pe care e bine să le știi și de care să ții cont pentru un stil de viață sănătos.

Chiar dacă nu suferi de diabet și îți dorești doar să ai un mai bun control asupra glicemiei tale, dar mai ales dacă ai fost diagnosticat cu diabet, există o serie de informații pe care e bine să le știi și pe care le vei regăsi în rândurile care urmează.

Cum monitorizezi corect nivelul de zahăr din organism

Dacă valorile glicemiei tale depășesc 126 de mg/dL, este foarte posibil să ai probleme cu nivelul de zahăr din organism și în acest caz este esențial să ai un bun control asupra glicemiei tale.

Nivelul de zahăr sau de glucoză variază din mai multe motive, printre care stilul alimentar, stresul exercițiile fizice sau reacția la tratamentul medicamentos pe care îl urmezi.

În aceste condiții, pentru a ști ce măsuri trebuie să iei pentru a regla și a echilibra glicemia, îți este de mare folos să utilizezi un aparat cu ajutorul căruia să o măsori, și anume glucometrul.

Glucometrul este extrem de ușor de utilizat și are avantajul că este portabil și îl poți lua oriunde te afli. Astfel încât, indiferent de situația în care te găsești la un moment dat, poți afla foarte ușor și rapid care este nivelul glicemiei tale. Vei avea nevoie doar de câteva benzi de testare, pe care va trebui să aplici o picătură de sânge recoltată din deget, cu ajutorul acului cu care este prevăzut glucometrul și apoi va trebui să introduci banda pe care ai picurat sângele în aparat. În doar câteva secunde, acesta va afișa o valoare și astfel vei afla care este nivelul de zahăr din organismul tău.

Care este momentul potrivit pentru a-ți monitoriza glicemia?

Este important să facem distincția între monitorizarea glicemiei în cazul persoanelor care suferă de diabet și monitorizarea celor care nu sunt diagnosticați cu această boală, însă doresc să aibă controlul nivelului de zahăr din organismul lor.

Astfel, dacă nu suferi de diabet, poți să folosești glucometrul ori de câte ori simți că ceva nu este în regulă cu organismul tău, neexistând o rigoare la care trebuie să te raportezi.

În cazul în care ai fost diagnosticat cu diabet de tipul 1 sau 2, îți recomandăm să respecți cu strictețe indicațiile pe care ți le-a oferit medicul tău și să ții cont și de următoarele reguli generale, enumerate mai jos.

Folosește glucometrul:

  • ori de câte ori simți că simptomele specifice creșterii glicemiei se manifestă în organismul tău
  • în cazul în care ești insulino-dependent, măsoară glicemia înainte de a-ți face injecțiile cu insulină
  • la o oră sau două după ce ai mâncat sau înainte de masă
  • atunci când ai consumat alcool
  • atunci când medicul îți schimbă medicamentele, fie ele pentru diabet sau pentru orice alte boli
  • atunci când intervin schimbări în dieta ta
  • atunci când faci exerciții fizice
  • atunci când ești stresat și treci sau treci printr-o perioadă mai puțin plăcută
  • atunci când călătorești
  • dacă ești bolnav

Sfaturi de final

Dacă folosești des glucometrul, mai ales dacă ești diabetic și folosești zilnic aparatul, nu uita să schimbi degetul din care colectezi sânge pentru a nu sensibiliza în exces zona și să nu folosești alcool sanitar pentru a dezinfecta suprafața pentru că acesta își va usca pielea, în timp.

Ține cont și de faptul că există glucometre pe care le poți folosi pentru a colecta sânge și din alte zone în afară de deget.

Și nu în ultimul rând, ai grijă de glucometru: dezinfectează-l și păstrează-l în condiții optime de depozitare (cel mai indicat este să îl păstrezi în cutia în care vine ambalat) pentru a putea să îl folosești în siguranță pentru cât mai mult timp.

Comentarii

WORDPRESS: 0