[FOTO] Cum arată corpul B al Școlii „Vasile Alecsandri”, după finalizarea lucrărilor de reabilitare

HomeSocial

[FOTO] Cum arată corpul B al Școlii „Vasile Alecsandri”, după finalizarea lucrărilor de reabilitare

Luni, 11 octombrie, reprezentanții Primăriei municipiului Roman au predat administrației Școlii „Vasile Alecsandri” din Roman clădirea corpului B a unității de învățământ, la finalizarea lucrărilor de reabilitare, care s-au desfășurat aici în ultimii doi ani. La eveniment au fost prezenți primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, conducerea și profesori ai școlii, alături de reprezentanți ai firmelor care au efectuat lucrările. Antreprenorul general pentru acest obiectiv a fost SC Lenon Instal SRL din comuna Botești, iar lucrările au costat în final peste 3 milioane de lei, fonduri asigurate de municipalitate.

„Au fost finalizate lucrările la corpul B al Școlii «Vasile Alecsandri» din Roman, un obiectiv deosebit, având în vedere că aceasta este o clădire monument. Lucrările au început în anul 2019, în luna august, iar după doi ani și două luni obiectivul este finalizat și arată într-adevăr în condiții deosebite, bineînțeles încadrate în ceea ce au solicitat experții, adică soluții adecvate – pardoseală înlocuită din lemn, ușile din lemn stratificat -, totul a fost reabilitat. Au fost făcute și lucrări de consolidare la această clădire, iar soluțiile au fost oarecum complicate, dar totul e bine când se termină cu bine. Avem o clădire spațioasă, sunt opt săli de clasă, cabinet medical, spații administrative, toalete moderne, sală tehnică. Toate acestea sunt susținute și de instalații noi – încălzire, instalații de iluminat și instalație electrică – toate sunt înlocuite, noi și funcționează în parametri. De asemenea, lucrările la terenul de sport din fața acestui corp au fost și ele finalizate, iar acum întregul ansamblu are o altă imagine. E de datoria noastră ca aceste lucruri să ofere condițiile cele mai bune atât cadrelor didactice, cât și copiilor care vor învăța în această școală. Am achiziționat inclusiv mobilier nou în vară pentru acest corp, iar elevii vor putea intra din nou în clase aici în cel mai scurt timp”, a declarat cu acest prilej primarul Leonard Achiriloaei.

Ansamblul urmează a fi completat cu o nouă sală de sport, ce ar urma să fie amenajată pe terenul din sport din spatele corpului B al Școlii „Vasile Alecsandri”, după un proiect și cu finanțare de la Compania Națională de Investiții (CNI), demers care se află, conform reprezentanților municipalității, în ultima fază de obținere a documentației necesare.

„Proiectul sălii de sport este pe ultima etapă de avizare. Mai este de luat un aviz de la Monumente (n.r. – Direcția pentru Cultură), s-au obținut toate celelalte avize, inclusiv ultimul aviz de la Mediu a fost obținut nu de mult, după care vom putea depune documentația pentru finanțare la CNI. Dorim să reamenajăm toată zona din spate, care se învecinează și cu Colegiul Național «Roman-Vodă», vor fi zonă de acces, parcare, sala modernă de sport, tocmai pentru a avea și instituțiile școlare din zonă, dar nu numai, încă o bază sportivă”, a mai precizat primarul Achiriloaei.

Corpul B al Școlii „Vasile Alecsandri” se află pe lista monumentelor istorice din județul Neamț. Conform www.monumenteneamt.ro, școala a funcționat între 1834 – 1880 pe strada Vasile Lupu (azi Dobrogeanu Gherea) într-o casă cumpărată de Epitropia Școlilor din Moldova de la Boierul Gheorghe Sturdza și refăcută prin donații și bani de la Episcopie. Din 1880 școala se mută în strada Soldat Porojan nr. 5, într-o clădire construită de Primărie, unde va funcționa până în 1948 sub numele de „Școala Primară Nr. 1 Grigore Alexandru Ghica”. Devenit impropriu, localul este părăsit în 1962, când școala se mută în clădirile fostelor Școli nr. 1 de fete (de pe strada C.A. Rosetti) și nr. 2 de băieți „Vasile Alecsandri” (strada Tineretului). Școala nr. 2 de Băieți a fost înființată în 1861. În perioada 1890 – 1896 s-a construit un nou local, cu fonduri de la Primărie și o donație de 10.000 galbeni de la soția poetului Vasile Alecsandri (care din 1962 devine Corpul B al Școlii nr. 1).

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Doru Mihaescu 3 ani ago

    Inaugurata in anul 1832, in conformitate cu prevederile Regulamentului Organic referitoare la deschiderea de scoli publice in toate capitalele de tinuturi ale Moldovei, Scoala nr. 1 din Roman a functionat, incepand din anul 1834, in Casa Sturdza, cladire monument istoric demolata in perioada comunista (prin 1980), aflata in zona Policlinicii actuale, unde a functionat un timp si Gimnaziul „Roman Voda”, iar apoi Spitalul Militar. De prin 1880, Scoala nr.1 a functionat intr-o cladire cu etaj, cu doua sali de clasa, cancelarie, locuinta directorului si alte anexe la parter, patru sali de clasa la etaj, cladire construita in timpul ministrului Petre Aurelian, predecesorul lui Spiru Haret, pe un teren situat in vecinatatea nordica a Bisericii Sfantul Gheorghe. Si aceasta cladire-monument istoric, in care din 1962 a functionat Scoala Tehnica Sanitara, iar apoi o institutie din domeniul materialelor de constructie, a fost demolata prin anul 2005-2010, dupa ce fusese trecuta din proprietate publica in proprietate privata. Scoala nr 1, care in 1957 a aniversat acolo, inclusiv prin dezvelirea unei placi comemorative, 125 de ani de existenta, avea sa fie mutata in anul 1962 in cladirea reabilitata acum, dar si in aceea, intre timp, la randul ei, demolata, a fostei Scoli de Fete nr. 1, scoala pe care, in calitatea sa de revizor scolar, o inspectase candva Mihai Eminescu.