Prima paginăSocial

Cum a rămas cu prețul la gunoi

Cum a rămas cu prețul la gunoi

Dimensiune text

 

Miercuri, 31 iulie, la Primăria municipiului Roman a avut loc o întâlnire la care au fost invitați să participe, pe de o parte, reprezentanții asociațiilor de proprietari, agenții economici și cetățenii interesați și, pe de cealaltă parte, reprezentanții ADI Eco Neamț (structură la care sunt afiliate toate localitățile din Neamț și care gestionează sistemul de management al deșeurilor), ai operatorului de salubritate și ai Consiliului Județean – ultimii nefiind prezenți –, pentru a dezbate ultima solicitare transmisă către Consiliul Local de creștere a tarifului de colectare a gunoiului.

În total, 54 de reprezentanți ai asociațiilor de proprietari au fost prezenți, alături de aproape 40 de agenți economici și câțiva consilieri locali, de la PNL și PSD. În principiu, cei prezenți nu au fost foarte interesați de explicațiile oferite și care făceau legătura dintre faptul că o colectare selectivă redusă înseamnă și un tarif în continuă creștere, preferând ca cei prezenți să vină cu soluții pentru ca fiecare să achite cât mai puțin pentru ridicarea deșeurilor. După două ore și jumătate în care unii au țipat, alții au vorbit peste unii, iar alții au aplaudat intervențiile, toți cei prezenți au fost de acord cu creșterea de tarife pentru colectarea gunoiului. O veste bună ar putea primi agenții economici, însă persoanele fizice vor trebui să achite un tarif crescut și care, de anul viitor, va fi și mai mare, din cauza unor modificări în legislația națională.

Explicațiile oferite cu privire la creșterea tarifului

Stelian Mitrea, jurist în cadrul ADI Eco Neamț, a fost cel care a oferit explicațiile cu privire la modul în care funcționează sistemul de management integrat al deșeurilor (SMID), implementat cu fonduri europene la nivelul întregului județ, Romanul beneficiind de amplasarea de pubele pentru colectarea selectivă la platformele asociațiilor de proprietari, de câte o pubelă pentru cei care locuiesc la case și de o stație de colectare și transfer, unde ajung toate tipurile de deșeuri, după care sunt duse la depozitul ecologic de la Girov.

„Până la acest proiect, deșeul era transportat de la cetățeni la groapa de gunoi. Aderarea la Uniunea Europeană a venit și cu obligații privind închiderea acestor depozite neconforme, iar transportarea deșeurilor, acum, cu protejarea mediului, la Girov, se face mai întâi după selectarea și tratarea lor, ceea ce presupune costuri suplimentare. La momentul când a fost gândită documentația pentru zona Roman, prognoza pe colectarea selectivă a fost de 40%, însă anul trecut gradul de colectare selectivă a fost de doar 4,6%. Creșterea salariului minim pe economie (salariile au un cost de 50% din tariful de colectare a deșeurilor) are un impact de 30% asupra tarifului, în timp ce creșterea prețului la combustibil (combustibilul are un cost de 5-6% din tarif) conduce la o nouă nevoie de creștere a tarifului inițial. Pentru că riscăm să fim penalizați de UE, deoarece nu colectăm selectiv norma impusă, Guvernul a decis să impulsioneze colectarea selectivă. Astfel, s-a emis OUG 74/2018, care prevede clar obligativitatea impunerii unui tarif pentru deșeul rezidual și un tarif pentru deșeul reciclabil. În plus, s-a decis introducerea contribuției pentru economia circulară, o sumă care merge direct la Fondul de Mediu. Dacă cetățenii nu vor colecta selectiv sau vor colecta selectiv, dar altcineva va arunca două coji de pepene peste containerul cu carton,  acesta este contaminat și devine deșeu rezidual, atunci localitățile vor trebui să plătească la Fondul de Mediu o taxă de penalitate de 50 de lei pe tonă. În cazul agenților economici, a fost prin proiect impus tariful de 344 de lei pe tonă. Toate țările din UE nu acordă subvenție de la stat pentru firme, practic agenții economici din Roman participă cu o cotă de cofinanțare la proiectul european, inclusiv pentru investiția cu stația de transfer. Cetățenii beneficiază de proiectul european, însă agenții economici plătesc o cotă parte, în mod indirect. Pe viitor, avem obligația să creștem tariful la persoanele fizice pentru a fi egal cu cel al persoanelor juridice, astfel încât, peste zece ani, acest sistem să fie independent funcțional”, a explicat Stelian Mitrea.

Nemulțumirile reprezentanților asociațiilor de proprietari

Din partea asociațiilor de proprietari au fost mai puține intervenții, în sensul că există o nelămurire cu privire la faptul că unii cetățeni înțeleg că 0,1 metri cubi de deșeuri reprezintă 100 de kilograme. Greutatea specifică a deşeurilor menajere este de 350 kg/m.c. și este stabilită prin ordinul ANRSC. Problema cea mai spinoasă este aceea că nu toți cetățenii din asociații sau de la case fac colectare selectivă și, mai rău, efortul celor care fac colectare selectivă este anulat de cei care aruncă deșeuri reziduale peste cele selectate și, automat, containerul este contaminat și nu mai este reciclabil.

Nemulțumirile agenților economici

Agenții economici s-au arătat nemulțumiți de faptul că, în conformitate cu hotărârea Consiliului Local, pentru fiecare tip de activitate s-au stabilit normativele, conform Institutului de Statistică, în baza cărora agenții economici achită un tarif minim de 82 de lei pe lună, chiar dacă activitatea lor presupune o cantitate minimă de deșeuri. Mitică Ouatu a solicitat ca fiecare agent economic să achite atât cât produce. Însă, pentru a se putea face acest lucru, trebuie ca operatorul să aibă mașini dotate cu sisteme inteligente și cântare electronice, iar pubelele de gunoi să fie adaptate la el. Radu Samson a cerut să i se explice de ce Rossal nu are un program de investiții, cei care au făcut proiectul și contractul declarând că societatea are cotă de dezvoltare zero. Mai mult, operatorul poate pune la dispoziția agenților economici pubele și saci doar contra cost, investiția nefiind prinsă pe proiect. Reprezentanții ADI Eco Neamț au precizat și că, pe viitor, există un plan pentru realizarea în Roman a unei stații de tratare a deșeurilor biodegradabile.

Agenții economici s-au plâns și de faptul că, pentru eliberarea autorizației de funcționare de la Primărie, li se cere să încheie contract cu operatorul de salubritate. Cei care nu încheie contract cu Rossal trebuie să achite o taxă la Primărie, care este mai mare, tocmai pentru că administrația locală răspunde de curățenia din oraș și cei care nu au contract cu un operator pot arunca deșeurile produse în locuri neconforme.

Un alt agent economic a declarat că are contract cu operatorul și propria pubelă, dar Rossal nu ridică deșeurile dacă nu sunt duse la platformele de gunoi ale asociațiilor. Reprezentantul Rossal a explicat că ridicarea deșeurilor se face noaptea și nu îi pot chema pe agenți cu pubelele noaptea, dar, în același timp, a spus că aceste pubele nu sunt securizate, deci nu pot ști dacă respectivul patron duce cantitatea corectă de deșeuri sau una mai redusă decât a produs fizic.

Concluzia și promisiunile

În final, cei prezenți au căzut de acord, cel puțin de principiu, cu faptul că sunt de acord cu majorarea tarifului impus de creșterile salariale și de actele Guvernului pe mediu, dar au primit și promisiunea, făcută de primarul Lucian Micu, că, pe baza datelor statistice reale, din ultimul an, de când a demarat proiectul, se va încerca modificarea hotărârii de Consiliu Local prin care agenții economici sunt taxați pe un standard care nu reflectă realitatea, în opinia lor, și se va încerca stabilirea unor noi norme, funcție de activitatea prestată, de suprafață sau chiar și de numărul de angajați ai societății.

În următoarea ședință de Consiliu Local, cei 21 de aleși locali trebuie să se decidă dacă sunt de acord cu creșterea tarifelor, dar să găsească o soluție și pentru agenții economici. Mai exact, la acest moment, tarifele în vigoare în Roman sunt de 195,13 lei/tonă și 5,74 lei/persoană/lună pentru utilizatorii casnici și de 344 lei/tonă pentru agenții economici, tarife fără TVA. Tarifele care au fost propuse la ultima ședință de Consiliu Local și care sunt departajate pe deșeu reciclabil și rezidual sunt: tarif reciclabil – 703,91 lei/tonă și 2,46 lei/persoană/lună, tarif rezidual – 373,87 lei/tonă și 7,41 lei/persoană/lună – adică un tarif total reciclabil + rezidual (lei/persoană/lună) – 9,87 lei/persoană/lună  (colectare la platformă sau la poartă). Pentru agenții economici, tariful reciclabil este de 703,91 lei/tonă și cel rezidual – de 373,87 lei/tonă.

În mod normal, atunci când populația va face colectare selectivă aproape în totalitate, tariful reciclabil va scădea la zero.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0