Trei persoane care au funcții de conducere în instituții nemțene sunt cercetate pentru fapte de corupție. În 2012, trei polițiști au fost reținuți de ofițerii DGA, iar alți trei au sesizat DGA pentru că li s-a oferit mită.
În anul 2012, în urma cercetărilor efectuate de ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Neamț, împotriva a 57 de persoane a început urmărirea penală pentru fapte de corupție. Cele 57 de persoane figurează ca suspecți în 11 dosare, iar capetele de acuzare sunt infracțiuni precum luare de mită, dare de mită sau trafic de influență. Mai grav este faptul că, din cele 57 de persoane urmărite penal pentru fapte de corupție, nouă sunt angajați ai Ministerului Administrației și Internelor (MAI), adică polițiști, jandarmi, pompieri sau funcționari publici. Pentru ca cercetările care se efectuează în aceste cazuri să nu fie afectate, reprezentanții DGA Neamț nu au putut oferi mai multe informații cu privire la angajații MAI. Se știe doar că, din cei nouă suspecți, trei au funcții de conducere.
Cel mai important caz instrumentat, în 2012, de DGA Neamț, a fost cel în care trei polițiști – doi de la Grințieș și unul de la Farcașa – au fost arestați preventiv, fiind cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și complicitate la evaziune fiscală. Pe scurt, 18 persoane făceau afaceri ilegale cu lemnul din județ. Grupul infracțional organizat număra și un angajat din cadrul Ocolului Silvic Poiana Teiului și trei agenți de poliție de la posturile de poliție din Grințieș și Fărcașa. Rolul polițiștilor era acela de a oferi date concrete cu privire la acțiunile de control efectuate în domeniul respectiv, contra unor foloase materiale. Cu acest prilej au fost indisponibilizate un autotren, cantitatea de 45 de metri cubi de cherestea, în valoare de 21.500 de lei, cantitatea de 200 metri cubi de buștean, în valoare de 40.000 de lei, precum și suma de 24.000 de lei. Cei implicați au reușit să fraudeze bugetul de stat prin neplata dărilor de 133.000 de lei, în timp ce tăierile ilegale de arbori au creat pagube de 360.000 de lei. În ultimii doi ani, în zonele Grințieșul Mic, Grințieșel, Păltiniș și Teasc au avut loc exploatări masive, unele terenuri fiind, practic, defrișate, exploatarea făcându-se fără a se respecta reglementările silvice în domeniu.
Pe lângă acest caz, al polițiștilor cercetați pentru fapte de corupție, la DGA Neamț au fost înregistrate, tot în 2012, și trei cazuri în care agenți de poliție din mediul rural i-au reclamat pe cei care au vrut să le dea mită.
Anul trecut, la DGA Neamț au fost înregistrate 45 de lucrări, toate din sesizare proprie. Șase dintre acestea au fost înaintate către Direcția Națională Anticorupție, iar 39 către Parchet.
Comentarii