HomeSanatateRoman

Cornelia Gheorghiu, medic de excelență al Romanului

Medicul endocrinolog Cornelia Gheorghiu, specialist în diabet, a primit premiul de excelenţă, după mai bine de 35 de ani de activitate.

Unul dintre premianţii de anul acesta la Gala Excelenţei Romaşcane, categoria Sănătate, este medicul primar endocrinolog Cornelia Gheorghiu, care tratează de peste 35 de ani pacienţii cu diabet şi boli endocrinologice din Roman şi localităţile arondate.

În 1979, venea la Roman tânărul medic Cornelia Gheorghiu, originară din judeţul Galaţi, comuna Independenţa, pentru a face stagiatura la Spitalul Municipal Roman. După ce a făcut liceul la Galaţi şi Facultatea de Medicină la Iaşi, şi-a urmat inima şi s-a stabilit la Roman, oraşul naşterii soţului său, medicul radiolog Rolland Gheorghiu.

A făcut trei ani de stagiatură, în care a lucrat la majoritatea secţiilor din spital, printre care Interne, Chirurgie sau Ginecologie, câte şase luni la fiecare. A dat apoi examenul de specializare pe endocrinologie la Spitalul Municipal Roman. A urmat o stagiatură de doi ani la Bucureşti şi încă şase luni la Iaşi, iar examenul de medic specialist l-a susţinut în 1986.

Şi-a dorit Chirurgie, dar era făcută pentru Endocrinologie

Iniţial, doctoriţa Gheorghiu se simţea atrasă de Chirurgie. Inclusiv teza de la sfârşitul facultăţii a avut o temă din sfera Chirurgiei. „Orice fată, la vârsta de 20 de ani, este mai bărbătoasă şi gândeşte că va face faţă foarte bine la orice provocare. Ca medic chirurg, ai satisfacţia că, după ce ai operat, poţi să spui că pacientul este vindecat. Pe partea pe care lucrez acum, cu greu pot să spun că am vindecat ceva, în schimb lupt ca să îi ameliorez starea de sănătate a pacientului, lupt ca pacientul să se simtă mai bine, fără să îi garantez că se va vindeca. Acum, tratez patologia cronică. Ea nu se vindecă, ci trebuie să lupţi ca pacientul să o poată duce cât mai mult, să eviţi să apară complicaţiile”, susţine medicul endocrinolog.

Decizia de a se îndrepta spre Endocrinologie a fost influenţată de faptul că, atunci când a venit pentru stagiatură la Roman, primul stagiu l-a făcut la Interne, cu doctorul Petru Toporaş. „Echipa tânără de medici internişti m-a făcut să îmi schimb părerea la 180 de grade. Mi-am dat seama că eu sunt construită pentru partea de Interne şi mai puţin pentru partea chirugicală, în care trebuie să intervii imediat, în forţă, ca să rezolvi o problemă”, spune doctoriţa Gheorghiu.

S-a specializat pe diabet forţată de împrejurări

Cornelia GheorghiuA doua specialitate, pe diabet, a făcut-o de nevoie, pentru că era cazuistică multă şi avea pacienţi care trebuiau trataţi corect. Când a venit la locul de muncă, după ce a susţinut examenul de medic specialist, a observat că medicul care era venit în urmă cu un an preluase şi pacienţii cu diabet, de la Interne. Până atunci, diabetul îl studiase numai la modul general, nu ca specialitate separată. „Din acest motiv, am mers la foarte multe cursuri de perfecţionare, la Iaşi, Bucureşti, Cluj, Buziaş, pentru a mă perfecţiona pe partea de diabet, pentru că una este să înveţi să tratezi cazuri clinice luând legătura cu cei mai performanţi profesori în domeniu”, crede medicul endocrinolog.

Aşadar, în anul 2000, medicul Cornelia Gheorghiu a dat a doua specialitate, pe diabet, la Bucureşti, iar primariatul pe Endocrinologie l-a susţinut în 2001.

Din 1986 lucrează şi pe endocrinologie, şi pe diabet. În mediul privat lucrează din anul 2000, iar până acum doi ani a avut şi o jumătate de normă pe diabet la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman.

Acum, Cornelia Gheorghiu este medic primar endocrinolog şi specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, cu supraspecializare în sexologie şi tulburări de creştere la copii, cu competenţe pe osteoporoză şi pe ecografie endocrină.

„Pentru a fi performant, trebuie să ai aparatura care să te ajute”

În timp ce lucra în paralel în spital şi la cabinetul privat, doctoriţa Gheorghiu a înţeles că performanţa se face numai cu ajutorul unei aparaturi de specialitate. Acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care s-a retras la cabinetul privat, în urmă cu doi ani. „Lucrând şi în sistem privat, am observat că pentru a fi performant trebuie să ai aparatura care să te ajute. Din acest motiv, mi-am achiziţionat ecograf, electrocardiograf, osteodensitometru, m-am pus la punct cu micile analize de laborator, prin picătură, şi aşa am ajuns să am un cabinet dotat cu tot ce trebuie, iar probabil eficienţa mea se reflectă şi asupra pacienţilor mei, care sunt foarte mulţi. Încerc să mă adaptez şi să răspund doleanţelor lor, stând, de multe ori, şi peste program, depăşind numărul de consultaţii pe care am voie să îl fac zilnic”, afirmă medicul Cornelia Gheorghiu.

A primit premiul cu surprindere, dar cu bucurie

Faptul că a fost aleasă pentru a fi premiată în cadrul Galei Excelenţei a surprins-o în mod plăcut pe doctoriţa Gheorghiu, dar, în acelaşi timp, i-a confirmat că face un act medical de calitate.

„Văzând în fiecare zi, de dimineaţă, până la sfârşitul programului, un număr atât de mare de pacienţi, nu realizezi cât de bine îţi faci meseria decât în momentul în care vine un pacient care spune că a fost şi la medici din Iaşi, sau Bucureşti, care i-au spus că de ce au mers acolo, dacă aveau un doctor aşa de bun la Roman. Asta m-a făcut să gândesc că nu sunt un doctor slab – nici nu aş fi acceptat ideea asta. M-a suprins faptul că am fost aleasă pentru a primi premiul de excelenţă în sănătate, pentru că, din ce am observat, nu prea se dă mare importanţă la sănătate, învăţământ, la cultură, în general. Faptul că domnul primar Laurenţiu Dan Leoreanu se gândeşte şi la partea aceasta este un lucru bun. Asta dovedeşte că este un intelectual. Cred că mi s-a acordat acest premiu pentru că s-a apreciat munca pe care am desfăşurat-o pe parcursul a peste 35 de ani de carieră”, consideră medicul specialist în diabet.

Doctoriţa Gheorghiu consideră că a reuşit în carieră deoarece s-a ghidat mereu în viaţă după principiul celor trei „R” – a te respecta pe tine, a respecta persoana cu care eşti în contact şi a-ţi respecta meseria. Ea consideră că, dacă cineva îşi iubeşte profesia pe care o are, numai aşa poate obţine rezultate bune.

Medicul Cornelia Gheorghiu îşi va continua activitatea la cabinetul particular, situat la etajul I în Policlinica Roman, dar, în acelaşi timp, cochetează şi cu ideea de a colabora cu clinica privată „Sfântul Nectarie”, care se va deschide în curând la Roman şi va acorda servicii de spitalizare de zi pe specialităţile Diabet, Medicină Internă şi Cardiologie.

Comentarii

WORDPRESS: 0