Consumul de alcool sau de alte substanțe – ulterior producerii unui accident de circulație cu urmări grave va deveni infracțiune, conform unui proiect de lege adoptat de guvern în ședința de miercuri, 15 noiembrie.
Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală, precum și a altor acte normative. Proiectul de lege este elaborat de Ministerul Justiţiei și are în vedere modificarea şi completarea legislaţiei penale și procesual-penale pentru punerea acesteia în acord cu prevederile Constituției, așa cum au fost acestea interpretate prin treisprezece decizii ale Curţii Constituţionale, precizează un comunicat al Guvernului.
Astfel, de exemplu, în Codul penal, la capitolul – „Infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice” – este incriminată și fapta de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, neînmatriculat sau neînregistrat sau cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare. De asemenea, conducerea unui tractor agricol sau forestier, fără permis de conducere, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Totodată, se propune introducerea unei noi infracțiuni – este vorba de consumul de alcool sau de alte substanțe – ulterior producerii unui accident de circulație. Astfel, fapta conducătorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substanțe psihoactive, după producerea unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
Dacă persoana aflată în una din situațiile de mai sus efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. Nu constituie infracțiune consumul de substanțe psihoactive, după producerea accidentului de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane și până la recoltarea probelor biologice, dacă acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care acestea sunt impuse de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a conducătorului auto, mai precizează comunicatul Guvernului.
Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.
Comentarii