Consilierii locali i-au băgat în ședință pe unii angajați ai Primăriei

HomePolitica

Consilierii locali i-au băgat în ședință pe unii angajați ai Primăriei

Începutul de an a adus o primă ședință ordinară bogată pentru cei 21 de consilieri locali romașcani, care joi, 28 ianuarie, au avut de aprobat 32 de proiecte de hotărâre. Față de ședințele anterioare, discuțiile s-au păstrat la obiect, astfel încât dezbaterea nu a durat decât o oră și jumătate, aproape 30 de minute fiind consumate cu trei proiecte de hotărâre pentru desemnarea membrilor în unele comisii și pentru care votul are loc în secret.

Doi consilieri locali au lipsit de la ședință – Dragoș Moroșanu (PSD) și Dragoș Barcă (Pro România), acesta din urmă fiind ales, în lipsă, ca președinte de ședință pentru următoarele trei luni.

Legalitatea unei hotărâri, pusă sub semnul întrebării

Unul dintre proiectele de hotărâre care a stârnit discuții a fost cel legat de  modificarea și completarea HCL nr. 244/2020 privind  stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2021 (https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/01/017-modificare-HCL-244_2020.pdf). Consilierul Teodora Baciu (ÎPM) a cerut explicații asupra modului de aplicare a modificărilor. Mai exact, taxele și impozitele locale au fost aprobate la finele anului trecut. Pe 21 decembrie, o lege a permis modificarea lor, în sensul creșterii, dar modificarea se putea face abia în anul următor. Întrebarea a fost dacă se aprobă modificarea, aceasta se va aplica din 2021 sau din 2022. Specialiștii Primăriei au explicat că modificările se pot aplica din 2021 atât timp cât se modifică hotărârea aprobată în 2020.

Explicațiile nu au fost pe placul tuturor. Cei cinci consilieri PSD s-au abținut de vot, deoarece au precizat că nu votează majorări ale dărilor, iar consilierii ÎPM s-au abținut, nefiind lămuriți despre aplicabilitatea hotărârii.

Un proiect la care consilierul George Bălan a cerut explicații a fost cel legat de preluarea Stadionului „Constantinescu Nehoi” de la Ministerul Educației în proprietatea municipiului și administrarea LPS. Alesul local a vrut să știe dacă această preluare este asumată și în ceea ce privește asigurarea cheltuielilor de întreținere și funcționare. Primarul Leonard Achiriloaei a declarat că acestea erau și până acum suportate de LPS. Cei doi consilieri ÎPM s-au abținut de la vot.

Cod de bare pe deciziile de plată de la Primărie

La proiectul prin care se aprobă ca actele administrative fiscale, actele de executare și alte acte care să fie comunicate prin mijloace electronice de transmitere la distanță, să fie valabile fără semnătura persoanelor împuternicite și ștampila organului fiscal local, consilierul PSD Radu Curpăn a solicitat ca deciziile de plată să aibă și un cod de bare pentru ca cetățenii să le poată achita oriunde, nu doar la Primărie sau prin intermediul www.ghiseul.ro. Specialiștii Primăriei au precizat că, pe viitor, cetățenii vor putea achita dările și printr-o platformă proprie a instituției, dar că pe înștiințările de plată nu se pot pune coduri de bare ca pe facturi.

Consilierul PSD George Bălan a fost nemulțumit de un proiect ce prevede că „în cazul mijloacelor auto ale unor instituții, societăți comerciale sau persoane fizice desemnate de acestea, care desfășoară temporar activități pe raza municipiului Roman în colaborare cu administrația publică locală, la cerere, se pot emite abonamente gratuite temporare pentru utilizarea parcărilor publice cu plată”. Acesta consideră că toate societățile care plătesc dări la stat au dreptul la acest privilegiu, pentru că, practic, și ele colaborează cu instituția. Primarul Leonard Achiriloaei a precizat că aceste facilități privesc un anumit tip de instituții, cum sunt primăriile din Roman Metropolitan sau presa locală. Votul a trecut cu abținerea grupului de consilieri PSD. Și consilierul Teodora Baciu a propus să se facă o comisie pe tema regulamentului de parcări, sugerând că pot fi îmbunătățite mult mai multe aspecte.

Cine a votat suplimentele pentru conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman

Într-o ședință din luna decembrie, proiectul privind acordarea de stimulente financiare lunare, începând cu 1 ianuarie 2021, în limita a maxim două salarii minime brute pe țară, pentru membrii Comitetului Director (respectiv director medical, director financiar-contabil, director de îngrijiri) din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman a fost retras de pe ordinea de zi de primarul Leonard Achiriloaei. Anterior ședinței, consilierul Teodora Baciu și viceprimarul Radu Samson se arătaseră nemulțumiți de această propunere.

Proiectul a apărut iar în ședința de joi și a fost votat, cu o abținere, a consilierului Radu Curpăn, și două voturi împotrivă, ale aleșilor de la ÎPM. De fapt, consilierul Teodora Baciu a și comentat: „Felicitări, ați rezolvat problemele din Spitalul Roman”.

Stimulentele financiare se acordă din bugetul Spitalului Roman. Acestea au apărut ca „soluție” în multe unități spitalicești ca urmare a modificării legii salarizării unice care îi dezavantajează pe cei nominalizați anterior ca parte financiară, câștigând mult mai mult dacă ar fi doar medici și ar face gărzi.

Proiectul ce privea, printre altele, concesionarea directă a unei suprafețe de teren, în vederea extinderii construcției existente, către soția viceprimarului Radu Samson, a trecut cu votul tuturor, acesta neparticipând la vot, pentru a nu intra în conflict de interese.

Se caută arhitect pentru Comisia de urbanism

La punctul diverse, consilierul Teodora Baciu a cerut înlocuirea din comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism a arhitectului Mihai Haivas, pe considerentul că se află în conflict de interese, deoarece între societatea pe care a administrat-o (IMROM) și Primărie există un litigiu pe subiectul modului în care a fost construită Artera Roman Est.

Viceprimarul Radu Samson, de altfel coordonatorul comisiei, a explicat că Mihai Haivas se află în comisie în calitate de arhitect și că la nivelul municipiului nu există suficienți arhitecți și cei care există nu sunt interesați să facă parte din comisie. Calitatea de membru al comisiei nici nu este remunerată în vreun fel. La această propunere, primarul Leonard Achiriloaei s-a arătat deschis să se găsească un înlocuitor în Comisia de urbanism.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • -Nu știu unde să-i bage pe cei ce acum iarna,taie orice mlădiță lăsând cioate inestetice la copacii de pe str. Smirodava și pe alte străzi… acasă, la pomii lor tot așa îi maltratează?
    -Sonorul la ședințe e practic inexistent… se aude întrebarea,dar nu și răspunsul consilierilor care nu au microfoane… nu se înțelege nimic.