Conferință internațională pe tema apei, la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”

HomeSocial

Conferință internațională pe tema apei, la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”

Miercuri, 6 aprilie, la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman s-a desfășurat conferința internațională „L’eau – le grand enjeu du XXIème siècle”, susținută de profesorul și cercetătorul francez Dominique Lefèvre. Derulată sub forma a două sesiuni, pentru elevi și pentru profesori, această acțiune se înscrie în tradiția liceului care, din 2002, a derulat mai multe proiecte europene Comenius și Erasmus+ pe tema protecției mediului înconjurător și a participat la numeroase acțiuni de ecologizare, pentru a le forma elevilor o atitudine civică de păstrare într-o stare cât mai bună a patrimoniului natural, informează reprezentanții Liceului Tehnologic „Vasile Sav”.

Profesorul de istorie și geografie Dominique Lefèvre, presedintele fondator al ONG-ului „Terralbastra” – care are ca obiectiv sensibilizarea și informarea comunității educative cu privire la obiectivele de dezvoltare durabilă definite de UNESCO și de a promova limba franceza prin intermediul științelor -, le-a vorbit participanților despre acest element prețios din natură, apa, care, deși acoperă în proporție atât de mare planeta noastră, doar 3% din aceasta reprezintă apa dulce și doar 1% este potabilă. „În această situație, ar trebui să fim mai atenți și să o gestionăm cât mai bine, printr-o dublă canalizare care să utilizeze și apa pluvială pentru necesitățile casnice, la irigarea culturilor sau la stingerea incendiilor. O astfel de utilizare judicioasă a apei potabile ar corespunde obiectivului nr. 6 privind dezvoltarea durabilă, care are în vedere accesul universal și echitabil la apa potabilă, igienă și salubrizare până în 2030, în special a populației vulnerabile, o gestionare durabilă a acestei resurse și reducerea numărului de persoane care suferă din cauza cantităților limitate de apă”, arată reprezentanții liceului romașcan.

Profesorul Lefèvre a prezentat date statistice de ultimă oră privind accesul inegal la apa potabilă pe diferite continente, evoluția consumului mondial de apă pe sectoare de activitate și a comparat necesarul de apă pentru a produce un kilogram de carne de vită, un kilogram de orez și un ou, concluzia fiind aceea că cel mai mare consum de apă este pentru carne. Profesorul francez a trecut în revistă tipurile de poluare a apei, incluzând aici și poluarea invizibilă datorată medicamentelor, în special antibioticelor, și pesticidelor, consecințele poluării apei asupra sănătății, apa ca factor de migrație, țările cele mai expuse la lipsa de apă și tensiunile majore legate de apă.

Printre soluțiile științifice și tehnologice propuse pentru îmbunătățirea conservării resurselor de apă au fost menționate: utilizarea de plante adaptate climatului uscat, precum sorgul, o cereală rezistentă la secetă și cu calități nutritive superioare grâului sau porumbului, sau roșiile cherry, care au nevoi reduse de apă, plase care captează picăturile de apă în suspensie din ceață în deșertul Atacama, noi sisteme solare care combină panourile fotovoltaice și hidrogel absorbant, producând în același timp și apă și electricitate, și, chiar, utilizarea apelor uzate.

La final, profesorul Dominique Lefèvre a prezentat un scurt fragment din documentarul său „Le marais de Baillon”, ca exemplu de regenerare a naturii, prin transformarea unei foste gropi de gunoi într-un mic paradis verde pentru pasări și animale.

„Ne dorim ca această colaborare cu profesorul Dominique Lefèvre, începută în iulie 2015 – cu ocazia participării cu un grup de elevi la tabăra de teledetecție satelitară pe care a organizat-o la Vânători, Neamț -, continuată de-a lungul anilor prin participarea cu elevii la diverse conferințe susținute de acesta fie în liceul nostru, fie la Iași sau Piatra Neamț, să fie la fel de fructoasă și să dureze cât mai mult, pentru a le permite elevilor noștri să beneficieze de un contact direct cu un vorbitor nativ de limba franceză și, în acelaşi timp, să fie la curent cu ultimele noutăți din domeniul cercetării științifice”, a precizat profesorul de limba franceză Carmen Lozonschi.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0