Conferință internațională despre teledetecție satelitară și dezvoltare durabilă la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman

HomeSocial

Conferință internațională despre teledetecție satelitară și dezvoltare durabilă la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman

Vineri, 18 noiembrie 2022, la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman, în cadrul parteneriatului încheiat în aprilie 2022 cu Asociația Terralbastra, Franța, s-a derulat o nouă conferință internațională, „Télédétection et développement durable: des images au service des hommes”, în două sesiuni: pentru elevii și profesorii liceului. În timpul acesteia, participanții au conștientizat imensele progrese tehnologice care permit astăzi observarea Terrei din spațiu, dar și modalitățile care ne permit să acționăm în sensul unei dezvoltări durabile.

Conferința a fost susținută de președintele fondator al Asociației Terralbastra, Dominique Lefèvre, profesor de istorie și geografie, responsabil al Departamentului Național de Educație pentru Dezvoltarea Durabilă din cadrul Ministerului Educației Naționale din Franța între anii 2015-2020 și expert în educație pentru Agenția Spațială Europeană. Acesta și-a început prelegerea prin explicarea celor două concepte științifice: teledetecția – obținerea de informații fără un contact direct cu suprafața terestră – și dezvoltarea durabilă – acea dezvoltare care răspunde nevoilor generațiilor din prezent, fără a compromite posibilitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi. Dezvoltarea durabilă se află la confluența a trei preocupări majore ale lumii contemporane: dezvoltarea economică, cea socială și armonia cu mediul înconjurător.

Pornind de la studiul câtorva imagini satelitare oferite de sateliții americani „Landsat” sau europeni, „Sentinel”, elevii și profesorii au aflat astfel informații despre utilizarea teledetecției satelitare în realizarea prognozelor meteo (supravegherea ciclonilor), în agricultură (calcularea cantităților de grâne în funcție de suprafețele irigate), în sănătate (prevenirea epidemiilor și monitorizarea poluării cu dioxid de azot cauzată de automobile), în depistarea și supravegherea incendiilor, a defrișărilor prin incendii și chiar în studiul mediului înconjurător local.

La finalul conferinței, ca o aplicație practică, pe imaginile oferite de sateliții Landsat 9 și Sentinel 2, participanții au localizat mai multe elemente geografice ale județului și le-au analizat în diferite benzi spectrale.

Toți participanții au dat un feed-back pozitiv acestei conferințe, având satisfacția participării la un eveniment de înaltă ținută științifică”, a precizat Carmen Lozonschi, profesor de limba franceză.

Comentarii

WORDPRESS: 0