Concert în Roman al Orchestrei Metropolitane București, duminică, în Grădinile Arhiepiscopiei. VIDEO

HomeActualitate

Concert în Roman al Orchestrei Metropolitane București, duminică, în Grădinile Arhiepiscopiei. VIDEO

 

 

Duminică, 11 noiembrie, romașcanii iubitori de muzică simfonică sunt invitați să ia parte la un eveniment special, organizat de autoritățile locale cu sprijinul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. În Grădinile Arhiepiscopiei va concerta, duminică, Orchestra Metropolitană București, condusă de dirijorul Daniel Jinga, în cadrul evenimentului „Rapsodiem – De la geneză la CENTENAR”, inițiat de Asociația Municipiilor din România (AMR), al cărei membru este și municipiul nostru, și cofinanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Printre artiștii invitați se numără Oana Șerban, Liviu Indricău și Florena Radu.

Trei municipii din România au fost alese de AMR pentru a beneficia de proiectul „Rapsodiem – De la geneză la CENTENAR”, care are ca obiectiv general celebrarea Centenarului României sub aspect cultural-artistic. Concertul va avea loc începând cu ora 16, iar accesul publicului în grădinile Centrului Eparhial Roman, un loc inaccesibil publicului larg în mod obișnuit, este gratuit.

 

„Cred că este un câștig pentru întreaga comunitate să aibă posibilitatea să vadă un astfel de spectacol, un eveniment ce este posibil prin sprijinul pe care AMR ni l-a oferit pentru ca Romanul să facă parte dintr-un proiect național de punere în valoare a orașului și a istoriei”, a afirmat primarul Lucian Micu.

Consilierii locali romașcani au aprobat, în ședința din această lună, alocarea sumei de 16.000 de lei pentru buna desfășurare a manifestării. „Asociația Municipiilor din România propune ca unul din cele trei concerte din cadrul proiectului să fie organizate în Municipiul Roman, în data de 11 noiembrie 2018, întrucât este unul din puţinele oraşe din Moldova care se poate mândri cu existenţa a două cetăţi: Cetatea Muşatinilor, cea mai sudică fortificaţie moldovenească de la sfârşitul secolului al XIV-lea şi Cetatea Nouă a Romanului construită de Ştefan cel Mare (domn al Moldovei în perioada 1457–1504) la locul de confluenţă a râurilor Moldova şi Siret, precum și datorită faptului că în centrul oraşului se află fosta Şcoală de Muzică şi casa celui care a fost dirijorul Sergiu Celibidache”, a precizat expunerea de motive a proiectului de hotărâre aprobat de Consiliul Local Roman.

În acest an, Ministerul Culturii a finanțat, parțial sau integral, 119 proiecte depuse de diferite instituții sau entități culturale. Bugetul pentru proiectul „Rapsodiem – De la geneză la CENTENAR” este de un milion de lei. În primăvara anului trecut, a avut loc lansarea CD-ului Rapsodiem realizat de dirijorul Daniel Jinga, împreună cu Orchestra Simfonică „Muntenia” și Orchestra Metropolitană București, pe acestea fiind incluse Rapsodia I și Rapsodia a II-a, compuse de George Enescu, și Valurile Dunării, de Iosif Ivanovici.

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0