HomeCulturalTimp liber

Conacul boieresc de la Climeşti stă să cadă

Conacul se află în proprietatea moştenitoarei boierului Ghika, ce deţine în comuna Făurei şi importante suprafeţe de teren. Proiectul cultural „Monumente uitate” atrage atenţia asupra stării în care se află ansamblul nobiliar de la Climeşti.

Conacul boieresc din Climeşti, comuna Făurei, se află într-un stadiu avansat de degradare. „Nu mai are mult şi se va dărâma”, spun autorităţile locale de la Făurei. Acestea nu pot interveni asupra clădirii, întrucât conacul se află în proprietatea Elenei Ghika, moştenitoarea boierului Ghika. „Elena Ghika a intrat în posesia conacului boieresc de la Climeşti de mai mulţi ani. Am purtat discuţii cu moştenitoarea pentru a prelua clădirea, în vederea transformării într-un aşezământ social destinat bătrânilor. A refuzat sistematic, spunând că va face lucrări de modernizare a conacului, dar totul a rămas la faza de intenţie”, a precizat Vasile Miron, viceprimarul comunei Făurei.conac02

Deşi Elena Ghika poate dispune de clădire aşa cum crede de cuviinţă, autorităţile locale nu vor să asiste la prăbuşirea imobilului, deoarece îl consideră un simbol al aşezării. Moştenitoarea boierului Ghika nu are intenţia de a înstrăina clădirea sau vreo palmă din terenul primit moştenire. „Elena Ghika este singura dintre moştenitori care se interesează de proprietatea pe care o deţine în comuna Făurei. Vine de câteva ori pe an în comună şi nu intenţionează să vândă din moştenirea primită”, a spus viceprimarul comunei Făurei.

Mai mult, Elena Ghika se află în litigiu, de mai mulţi ani, cu Consiliul Local din Făurei. Litigiul priveşte 100 de hectare de teren care ar fi aparţinut, spune moştenitoarea, boierului Ghika. Aceasta doreşte să primească cele 100 de hectare pe vechiul amplasament, însă autorităţile locale spun că cererea moştenitoarei este imposibil de pus în practică, deoarece pe acel teren au fost împroprietărite persoane din localităţile Horia şi Gherăeşti, ca urmare a faptului că a existat un excedent de teren în comuna Făurei.

conac03Elena Ghika, stabilită în Franţa, a primit în anul 2009 clădirea în care a funcţionat şcoala din satul Budeşti şi conacul de la Climeşti, precum şi 50 de hectare de teren, conform Legii 247/2005. În patrimoniul Elenei Ghika se află 37 de hectare de păşune, precum şi toată pădurea din satul Climeşti, în suprafaţă de 240 de hectare. Elena Ghika mai are în proprietate un iaz în suprafaţă de 60 de ari, lăsat în abandonare ca şi conacul, un teren, în suprafaţă de zece hectare, care cuprinde o livadă şi un parc dendrologic cu specii valoroase de arbori.

Conacul din Climeşti, în Proiectul „Monumentele uitate”

Conflictul dintre Elena Ghika, proprietara conacului de la Climeşti, şi autorităţile locale de la Făurei, acţionează în defavoarea clădirii.

Salvarea complexului ar putea veni cu sprijinul unor tineri care au creat o platformă de promovare a reşedinţelor nobiliare, atât a celor clasate aflate pe lista monumentelor, cât şi a celor neclasate, din afara oraşelor aflate pe cuprinsul României (http://www.monumenteuitate.org).conac04

„Monumente uitate” este un proiect cultural finanţat de Uniunea Arhitecţilor din România şi Ordinul Arhitecţilor din România, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul se derulează din anul 2008, în acest an continuându-se cu cercetarea ansamblurilor nobiliare din Banat şi Moldova.

Conacul boieresc din Climeşti, aflat în paragină, este una dintre reşedinţele nobiliare ce trebuie salvate. Cei implicaţi în acest proiect au tras un semnal de alarmă privind starea fostei reşedinţe boiereşti din localitatea Climeşti, dar soarta clădirii se află numai în mâinile Elenei Ghika. Aceasta trebuie să aleagă între a conserva un imobil ce vorbeşte despre trecutul unei mari familii nobiliare din care îşi trage originile sau să fie părtaşă la prăbuşirea clădirii.

( sursa foto: www.monumenteuitate.org )