În ziua de 1 octombrie, vor fi aduse în țară noile clopote ale catedralei arhiepiscopale din Roman, realizate la turnătoria de clopote Grassmayr, una din cele mai vechi şi cunoscute din lume, înființată la Innsbruck – Austria în anul 1599, informează Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.
Clopotele vor fi sfințite marți, 3 octombrie, de către IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența numeroșilor preoți, monahi, monahii și credincioși invitați să ia parte la acest eveniment.
„În ziua de 1 octombrie, când Biserica Ortodoxă prăznuiește cinstitul Acoperământ al Maicii Domnului, avem bucuria de a primi clopotele Catedralei arhiepiscopale, aduse de la Innsbruck – Austria. Slujba de sfințire a acestora va avea loc marți 3 Octombrie, de la ora 17.30, după slujba Vecerniei și Litiei, oficiate în Altarul de vară din incinta ansamblului arhitectural al Catedralei arhiepiscopale «Sfânta Cuvioasă Parascheva», de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de care sunt invitați să participe stareți și starețe ale mănăstirilor și schiturilor de pe cuprinsul eparhiei, membrii administrației eparhiale, părinții protoierei și preoți din cele cinci protopopiate ce funcționează sub jurisdicția Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Încredințați fiind că acest eveniment are o însemnătate istorică pentru viața și bunul mers al acestei de Dumnezeu păzite eparhii, invităm toți creștinii care doresc să ni se alăture”, a afirmat pr. arhidiacon Nectarie Iftime, mare eclesiarh al Catedralei arhiepiscopale „Sf. Cuv. Parascheva”.
Cu această lucrare, catedrala arhiepiscopală din Roman intră în galeria bisericilor care au clopote de o înaltă calitate realizate la Innsbruk, între care se numără Catedrala Națională, de la București, Catedrala Mitropolitană din Iași, Catedrala „Înălțarea Domnului” din Bacău, Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” – Onești.
Cu o tehnică perfecționată de-a lungul a 14 generații și a sute de ani, la turnătoria din Innsbruck se realizează clopotele din bronz extrem de pur, ceea ce permite obținerea unui sunet de o calitate superioară, mai arată reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Foto: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului
Comentarii
Ctitorie din 1542-1550, a domnitorului Petru Rares si a urmasilor sai, ridicata pe temelia unei biserici din piatra, cu acelasi hram, datand din ultimele decenii ale secolului al XIV-lea, Catedrala Arhiepiscopala de la Roman dispune, intre altele, de trei clopote functionale, de dimensiuni medii, daruite in penultimul deceniu al secolului al XV-lea de domnitorul Stefan cel Mare(unul dintre ele reparat ulterior), precum si de alte doua, de dimensiuni mari, turnate tot in Europa Centrala, la fel ca si cele comandate acum, unul in anul 1831, in timpul episcopului Meletie Lefter, altul in anul 1881, in timpul episcopului Melchisedec Stefanescu. Asa incat, poate ca noile clopote anunta de fapt intentia construirii unei noi catedrale.