Avaria produsă la rețeaua de apă a orașului în zona Pompieri, în urmă cu două săptămâni, a produs un mare disconfort și conducătorilor auto. Conform unei postări făcute în spațiul online, un romașcan susține că, din balastrul cu care a fost acoperită groapa, i-a fost spart geamul autoturismului și una din pietrele de dimensiuni considerabile chiar i-a pus viața în pericol. Poliția a fost chemată la fața locului pentru a constata cauzele accidentului: „Mare grijă când stați la semaforul de la Pompieri dinspre Gară. În aceasta seară, zece centimetri au făcut diferența dintre viață și moarte. Poate sună ca din filme, dar două pietre din groapa neacoperită de către cei care au reparat conducta de apă au sărit de sub roata unui TIR direct în geamul lateral de la șofer, trecând prin el și lovindu-mă în umăr”, a scris romașcanul pe un grup.
O părere, două păreri
Înainte de acest incident, mai mulți conducători auto s-au plâns de faptul că bucăți de pietre din zona avariei le-au „ciuruit” mașinile. La două săptămâni de când groapa a fost acoperită, nu s-a turnat și asfalt. Reprezentanții Primăriei au spus, inițial, că zona nu poate fi asfaltată imediat după intervenție, pentru că este nevoie ca terenul să se taseze. „Nu se asfaltează imediat după repararea avariei, pentru că trebuie să se taseze natural. Nu se poate compacta mecanic cu vibrocompactor, pentru că e deasupra unei conducte care s-ar sparge. Îi recomand să facă o cerere de despăgubiri la primărie, pentru contravaloarea înlocuirii geamului. Primăria a mai plătit astfel de daune în trecut, când au căzut peste mașini crengi de la copaci uscați”, i-a răspuns viceprimarul Radu Samson romașcanului.
Ziarul de Roman a solicitat și un punct de vedere oficial din partea conducerii Primăriei municipiului Roman, prin care am încercat să înțelegem cine a balastat groapa și cine trebuie să o aducă la starea inițială. Deși lucrarea aparține ApaServ, asfaltarea se va face de către Primărie, o măsură decisă în urmă cu ceva ani pentru ca administrația să se asigure că cei care sparg carosabilul îl readuc la starea inițială, urmând ca, mai apoi, firma care a făcut intervenția să achite contravaloarea asfaltării.
Reprezentanții Primăriei Roman au declarat, în cursul zilei de marți, 22 februarie, că se vor lua măsuri abia după ce ApaServ va preda amplasamentul în vederea asfaltării: „Compania Apa Serv intervine la remedierea avariilor apărute la rețeaua de apă, având obligația de a readuce la starea inițială zonele de intervenție. În ceea ce privește ultima intervenție, din intersecția străzilor Ștefan cel Mare și Nicolae Bălcescu, compania a solicitat asfaltul necesar prin compartimentul de specialitate al Primăriei, dar până la acest moment nu a fost predat frontul de lucru. Având în vedere temperaturile scăzute, stațiile de asfalt (la cald) sunt nefuncționale. Astfel, într-o primă etapă zona a fost stabilizată conform procedurii, a fost comandat asfaltul de tip RRD (la rece), care va fi disponibil în următoarele 24 de ore. Această intervenție va avea caracter provizoriu, după deschiderea stațiilor de asfalt fiind planificată intervenția finală”.
Miercuri de dimineață, erau în curs lucrări pentru remedierea carosabilului din intersecția de la Pompieri.
Cine îl despăgubește pe șofer?
Cine îl despăgubește pe șofer? O singură întrebare, mai multe variante… Viceprimarul Radu Samson consideră că Primăria trebuie să-l despăgubească pe conducătorul auto, deoarece ea este administratorul drumului. Totuși, lucrarea este a ApaServ, compania fiind cea care a acoperit groapa, urmând ca, apoi Primăria Roman să asfalteze porțiunea de drum. Atât timp cât compania nu a predat amplasamentul, conform legii, ApaServ este cea care răspunde de modul în care s-a acoperit intervenția la conducta de apă. Tot ea răspunde și pentru faptul că s-a folosit un „balastru” cu pietroaie mai degrabă decât pietriș. Tot compania este responsabilă de faptul că în zonă nu s-a îngrădit lucrarea în această perioadă sau nu s-a semnalizat corespunzător.
În același timp, în calitate de administrator al drumului, Primăria Roman trebuia să ia măsuri și să le pună în vedere celor de la ApaServ să facă ceva pentru a preveni un accident, fie să îngrădească întreaga zonă, fie să o semnalizeze pentru ca șoferii să circule cu precauție.
Am solicitat și un punct de vedere al unui avocat, care ne-a comunicat că, dacă Poliția a constatat că avaria autoturismului s-a produs din cauza stării carosabilului, păgubitul poate cere despăgubiri în instanță. Sfatul specialiștilor ar fi ca ambele instituții, și Primăria, și ApaServ, să fie date în judecată, urmând ca, pe baza probelor, instanța să decidă cine se face vinovat și cine va plăti pagubele.
Comentarii