A fost isterie vineri, 16 decembrie, pe Facebook, după ce câțiva romașcani au postat fotografii în care apărea mort unul dintre cerbii lopătari din Grădina Zoo din Parcul Municipal. Fiecare și-a dat cu părerea, transformând tragedia într-un circ politic, cu acuzații de tot felul. Cerbul lopătar a murit, este drept, dar autopsia a arătat că acesta mâncase mult plastic, ceea ce a condus la o ocluzie a tubului digestiv.
Oamenii s-au revoltat, pe bună dreptate, dar au emis opinii fel de fel, fiind, evident, mai ușor să acuzi, decât să afli care este cauza și cum se poate să nu se mai repete. Medicul veterinar Adrian Bura, cel care se ocupă de sănătatea tuturor viețuitoarelor din Parc, spune că moartea cerbului i s-a părut suspectă, motiv pentru care a decis să îi facă necropsia pentru a vedea care sunt cauzele.
„Controalele asupra stării animalelor se efectuează săptămânal. Cerbul lopătar părea într-o stare de sănătate perfectă, tocmai de aceea am și decis să analizăm motivul decesului. Din păcate, la necropsie s-a găsit aproximativ un kilogram de ambalaje din plastic. Am făcut inclusiv fotografii la tot ce am găsit, pentru a demonstra că singura cauză care a dus la decesul cerbului sunt aceste ambalaje. Am găsit zeci de pungi fine, de ambalaje. Nu pot spune dacă ambalajele au fost aruncate intenționat cu tot cu conținut de către cei care au hrănit animalele sau au fost aduse în țarc de vânt, dar, oricum, asta spune mult despre gradul de civilizație. Rumegătoarele mănâncă tot. O hârtie se digeră, o pungă – nu. Animalele sunt foarte bine îngrijite, au mâncare și asistența medicală necesară”, a declarat doctorul veterinar Adrian Bura. El se ocupă în mod voluntar de sănătatea animalelor din parc, fără a fi plătit pentru acest lucru din bugetul local sau din alte surse.
În Grădina Zoo au mai rămas acum două căprioare și un cerb lopătar, iar autoritățile spun că, în perioada imediat următoare, vor mai aduce un exemplar masculin. Reprezentanții instituțiilor fac apel la romașcani să încerce să respecte regulamentul Parcului și, dacă tot vor să hrănească și ei viețuitoarele, să o facă în cunoștință de cauză.
Comentarii