Absolvenții de liceu care nu au luat bacalaureatul pot urma cursuri de formare, școli postliceale sau se pot angaja.
Ratarea examenului de bacalaureat nu este sinonimă cu lipsa de opțiuni pentru candidații care nu au reușit să promoveze examenul. Aceștia trebuie să știe că există drumuri de urmat care nu sînt condiționate de diploma de bacalaureat. „Diploma de bacalaureat este obligatorie pentru cei care doresc să urmeze cursurile unui institut de învățămînt superior. Dar poți fi un bun meseriaș și fără diplomă de bacalaureat. Este greu de crezut că acei candidați care nu au reușit să promoveze bacalaureatul ar putea urma și termina cursurile unei facultăți”, a spus inspectorul școlar general adjunct Liliana Georgescu.
Prima opțiune pentru absolvenții care au ratat BAC-ul, mai ales dacă își doresc neapărat diploma de maturitate, este aceea de a se pune cu burta pe carte, astfel încît să se prezinte mai pregătiți la cea de-a doua sesiune de examen care va avea loc în luna august. Cea de-a doua opțiune o reprezintă școlile postliceale, la care nu este obligatorie diploma de bacalaureat.
„În județul Neamț, cele mai căutate sînt școlile postliceale sanitare, în Roman funcționînd trei astfel de unități particulare. În județul Neamț există și școli postliceale finanțate de la bugetul de stat, în domeniul construcțiilor, silvic, maistru electromecanic. Din zona Romanului, singura școală postliceală finanțată de la buget se află la Horia, în cadrul Grupului Școlar Agricol «Ion Ionescu de la Brad», pe domeniul inspecției alimentare”, a spus inspectorul pentru învățămîntul tehnic Mircea Corlățeanu.
Absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat, pot urma cursuri de calificare prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, în diverse specializări, cursurile fiind gratuite sau, se pot înscrie la cursurile oferite de diferiții furnizori de formare profesioonală, aceste cursuri fiind, însă, contra cost. O altă oportunitate o reprezintă cea a angajării directe, imediat după terminarea liceului. „Absolvenții liceelor tehnice sînt calificați în anumite meserii. Depinde, însă, de angajator dacă solicită sau nu și diploma de bacalaureat pe lîngă atestatul de competențe profesionale”, a spus inspectorul pentru învățămîntul tehnic Mircea Corlățeanu.
Comentarii