Ce măsuri pregătește MAI pentru creșterea siguranței rutiere și combaterea traficului de droguri

HomeNațional

Ce măsuri pregătește MAI pentru creșterea siguranței rutiere și combaterea traficului de droguri

Ministerul Afacerilor Interne a prezentat miercuri, 27 septembrie, mai multe măsuri și propuneri de consolidare a cadrului legislativ pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și combaterea infracționalității, în special în ceea ce privește siguranța rutieră și combaterea traficului de droguri.

Măsurile au fost prezentate la sediul Ministerului Afacerilor Interne, de secretarul de stat chestor general de poliție Bogdan Despescu, alături de reprezentanți ai conducerilor structurilor MAI. „Pachetul de măsuri prezentat abordează prioritățile structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precum prevenirea și combaterea traficului și a consumului de droguri și siguranța rutieră, fiind rezultatul unui amplu proces de consultare cu specialiști în domeniu și al valorificării dezbaterilor din spațiul public pe aceste teme”, arată reprezentanții MAI.

Măsuri pentru siguranța rutieră

În ceea ce privește siguranța rutieră, MAI arată că pachetul de măsuri prevede consolidarea parteneriatului cu cetățenii care surprind abateri grave în trafic cu mijloacele proprii de înregistrare, modificări în ceea ce privește confiscarea autovehiculelor, extinderea obligativității testării antidrog / alcool, în trafic, de către polițist și eliminarea posibilității aplicării avertismentului pentru contravenții cu o gravitate ridicată, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului.

Totodată, vor fi clarificate situațiile și procedurile de imobilizare și ridicare a vehiculelor, astfel încât, în situația în care conducătorul auto este depistat în trafic sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, să nu mai existe riscul generării unei stări de pericol, prin lăsarea la acel moment a vehiculului sub controlul său.

Se propune, de asemenea, recalcularea punctului de amendă, la valoarea de astăzi a salariului minim brut pe economie, ceea ce înseamnă, spre exemplu, o creștere a acestuia de la 145 de lei la 165 de lei, în contextul noului salariu minim aplicabil de la începutul anului 2024.

Combaterea traficului de droguri

Pe palierul combaterii traficului de droguri, MAI arată că măsurile propuse vizează, prioritar, gestionarea mai eficientă a resurselor și simplificarea procedurilor în ceea ce privește instrumentarea cauzelor penale, pedepse adecvate pentru traficanții de droguri și măsura confiscării obligatorii și valorificării bunurilor provenite din infracțiuni în domeniul drogurilor, indiferent de valoarea acestora.

Astfel, se propun: înăsprirea condițiilor în care un infractor poate beneficia de reducerea pedepselor, eliminarea posibilității condamnării cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor de trafic de droguri, incriminarea unor noi fapte referitoare la publicitatea drogurilor, instituirea unor noi circumstanțe agravante referitoare la deținerea de droguri în spații publice în care au acces tinerii și copiii.

În plus, se propune acordarea de bonificații polițiștilor, în raport de criterii de performanță, pentru îndeplinirea unor activități care au condus la capturarea unor cantități semnificative de droguri, substanțe interzise, arme și muniții, indisponibilizarea unor sume mari de bani, precum și denunțarea unor fapte de corupție. Astfel, în funcție de criteriile stabilite, polițistul poate primi 5% din valoarea cumulată, dar nu mai mult de 20 de salarii medii, respectiv 3 salarii medii brute pe economie, în situația denunțării unor fapte de corupție.

Propunerile legislative din domeniul de activitate al Ministerului Afacerilor Interne – spre exemplu, cele privind legislația rutieră și modificarea statutului cadrelor MAI -, vor fi integrate într-un proiect de ordonanță de urgență, care va urma pașii procedurali și va fi supus dezbaterii publice. Propunerile de măsuri legislative aflate în competența de inițiativă a Ministerului Justiției vor fi înaintate acestui minister pentru discuții și dezbateri, în conformitate cu principiul cooperării loiale dintre instituții.

„Invităm pe toți cei care doresc să sprijine îmbunătățirea cadrului normativ să vină cu propuneri concrete, pe care le vom analiza și, după caz, implementa. Pachetul de măsuri prezentat astăzi la sediul MAI face parte dintr-un demers instituțional mai amplu care vizează adaptarea și eficientizarea activității structurilor ministerului și alocarea corespunzătoare a resurselor, având ca scop combaterea criminalității, pe toate palierele de manifestare ale acestui fenomen, precum și creșterea gradului de siguranță pentru cetățeni”, mai arată comunicatul MAI.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0