Ce au cerut medicii din Spital de la primarul Lucian Micu

HomeSanatate

Ce au cerut medicii din Spital de la primarul Lucian Micu

 

 

Marți, 30 ianuarie, la sediul administrației publice locale a avut loc o dezbatere pe tema bugetului pe anul 2018 la care au participat conducerea Primăriei municipiului Roman, cea a Spitalului Municipal de Urgență Roman și câte un reprezentant al fiecărei secții din unitatea medicală.

Primarul Lucian Micu le-a transmis medicilor faptul că bugetul orașului a avut de suferit de pe urma scăderii cotei de impozitare de la 16 la 10%, motiv pentru care a fost necesară creșterea impozitelor locale cu 20%, edilul precizând că o măsură restrictivă s-a luat și în cadrul administrației, prin diminuarea cheltuielilor materiale cu 10%.

„Vă amintiți vremurile când spitalul se afla în subordinea Ministerului Sănătății. Acum putem spune că avem un Spital modern, unde doar două secții au rămas nemodernizate, iar pentru una vom face eforturi să o dotăm anul acesta. O altă măsură importantă ce este prioritară este obținerea autorizației pentru prevenirea incendiilor. Acordăm în acest an un sprijin important medicilor navetiști, oferind 5.000 de lei lunar pentru decontarea unei părți din cheltuială. Încercăm să motivăm medicii să vină la Roman. În această perioadă se semnează contractul la ANL pentru construirea a unui bloc cu 20 de locuințe pentru medici, lucrările fiind așteptate să înceapă în vară. Urmează să am o întâlnire și la Ministerul Sănătății pentru a discuta despre cofinanțările la aparatura pe care dumneavoastră ați solicitat-o. De asemenea, este în dezbatere ghidul de finanțare și lucrăm deja la documentația de depunere a unui proiect pe fonduri europene de extindere a ambulatoriului și construirea unui centru de imagistică, dotat cu RMN, CT și ecografe moderne”, a declarat, la începutul ședinței, primarul Lucian Micu.

Medicul de la endocrine Silvia Măndășescu a salutat venirea în Spital a unui nou coleg – diabetolog, dar a cerut și finanțarea unei linii de gardă pe cardiologie. Managerul Maria Andrici a explicat că linia a funcționat câțiva ani, dar, din lipsă de medici cardiologi, linia a fost dată către Ortopedie. Și medicul internist Cătălina Pălăncianu a punctat faptul că secția Medicală are cel mai mare număr de paturi din spital și se impune o linie de gardă pe cardiologie, dat fiind faptul că există medici cardiologi care lucrează în privat și și-ar dori să facă gărzi la Spitalul Roman pe această specializare. De asemenea, medicul a solicitat achiziționarea unui CT, explorarea tomografică ajutând foarte mult în stabilirea diagnosticelor. Edilul a precizat că viitorul centru de imagistică va permite efectuarea unor investigații de fiecare dată când va fi nevoie, astfel încât situația de acum în care examinările la CT se fac la firma cu care Spitalul are contract în funcție de bugetul unității medicale. Medicul specialist în recuperare Ligia Ionescu a salutat existența unui alt medic pe secție, dar a solicitat încă un kinetoterapeut și a unui electroterapeut.

Medicul Abdalla Abu Alika, șeful secției Ortopedie, a solicitat ca și naveta pe care acesta o face, de 20 de ani, din Piatra Neamț la Roman să fie decontată. Primarul Lucian Micu și medicul de urgențe Maria Tălmăcel au explicat că prioritate pentru decontarea navetei o au medicii care vin de la Iași, cei care, cu precădere, lucrează la Centrul de Primiri Urgențe (CPU). „Scopul nostru este să acordăm cel mai mare sprijin către CPU, acolo pe unde trec mai întâi toți pacienții. Eu nu vreau să se creeze animozități între medici. Pot să renunț la decontarea navetei, iar cei 5.000 de lei lunar pe care voiam să-i alocăm să îi dăm pentru achiziționarea unei aparaturi pe care dumneavoastră o alegeți. Nici nu putem împărți suma către toți medicii navetiști, pentru că este o sumă mică, iar atunci nimeni nu se va alege mai cu nimic”, a spus edilul.

Și medicul Maria Tălăcel le-a amintit colegilor de momentul în care nu aveau medici în CPU, în timp ce acum au șase medici specialiști, numărul prezentărilor de la începutul anului depășind 3.2000 de pacienți. Aceasta a făcut un apel la conducerea Primăriei să demareze o campanie prin care pacienții care au nevoie de o injecție, de un tratament sau schimbarea pansamentelor să meargă la centrele de permanență, pentru a nu mai aglomera CPU.

Șeful secției ATI a solicitat sprijin pentru achiziția de aparatură, dar și pentru asigurarea mentenanței și a consumabilelor. La secția urologie, unde există medic din acest an, doctorul a solicitat achiziționarea unui aparat care să-i permită să efectueze intervențiile pentru care este foarte bine pregătit și care se fac acum în marile centre, dar s-ar putea efectua fără riscuri și la Roman.

Medicul Doina Luchian, de la oncologie, a punctat faptul că, după 35 de activitate fără ajutor, are acum o colegă tânără, urmează să vină un alt medic și încă unul pentru Policlinică. Medicul spune că, din punct de vedere al tratamentelor, secția nu are sincope, dar ar mai fi nevoie doar de șase paturi, cele existente fiind prea înalte și greu de folosit pentru bolnavi.

O problemă ce poate fi rezolvată prin angajarea de personal specializat în achizițiile publice a fost ridicată de cei de la farmacie, care au sincope în activitate din cauza faptului că medicamentele se iau în cantități mari, când preferabil ar fi o aprovizionare lunară.

La secția Pediatrie ar fi nevoie de un CPU și secție de ATI proprii, dar medicii spun că se descurcă așa cum pot, iar cele mai multe probleme este că au prezentări de copii cu boli infecțioase și care nu prezintă simptome la internare, dar ajung să împrăștie virusul către ceilalți pacienți. Șefa secției Obstetrică-Ginecologie, medicul Laura Arvătescu a solicitat realizarea unui centru de laparoscopie, pentru ca toți medicii să aibă posibilitatea să efectueze astfel de intervenții invazive. Pe cardiologie, s-a solicitat un ecograf mai performant, iar medicul a propus inclusiv ca agenții economici să doneze 2% din impozitul pe profit pentru achiziționarea de aparatură pentru Spital.

La secția de Psihiatrie sunt probleme cu aprovizionarea cu medicamente, dar conducerea unității a explicat că această situație se datorează și faptului că aceste produse au un regim special, dar, la fel ca la Farmacie, prin achiziții făcute din timp se poate remedia situația. Doctorul Constantin Danciu, șeful Serviciului de Anatomie Patologică, a mai dezmorțit discuțiile, glumind că secția nu a fost renovată niciodată, astfel încât și-ar dori „novarea” ei, dar i-ar prinde bine și un microscop nou, existând doi medici și un singur aparat. Pe lângă necesitatea de a avea un CT și RMN, la secția Neurologie ar mai fi nevoie de aparate de aer condiționat. La Pneumologie ar fi nevoie de încă un medic, dar și de mai multe paturi, în special în perioada rece a anului, când adresabilitatea este foarte mare. La Radiologie s-a solicitat „scoaterea” la pensie a aparatului de radiologie, care funcționează de mai bine de 30 de ani.

Singura secție unde nu au fost reclamate probleme a fost cea de Dermatologie. Mai multe probleme au fost semnalate la secția de neonatologie, dar în cadrul discuțiilor s-a tras concluzia că, de fapt, acolo există o lipsă de comunicare între șeful de secție și conducerea unității medicale.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0