HomeSocial

Caritas ajută locuitorii din mediul rural să se integreze pe piaţa muncii

80 de persoane au şansa de a găsi un loc de muncă prin ajutorul acordat de Asociaţia Caritas.

80 de persoane din mediul rural din zona Roman au posibilitatea de a participa la cursuri de îngrijitor bătrâni la domiciliu, infirmier şi tehnician maseur, pentru ca, apoi, să îşi găsească mai uşor un loc de muncă. „Centrul Diecezan Caritas Iaşi” a lansat proiectul „FOR – Formare şi Ocupare pentru mediul Rural”. Obiectivul acestui proiect, care are o durată de implementare de 18 luni şi care este cofinanţat prin Fondul Social European, în cadrul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, este dezvoltarea competenţelor profesionale şi facilitarea integrării pe piaţa muncii a persoanelor din mediul rural din regiunile Nord-Est şi Sud-Est a României, din judeţele Iaşi, Vaslui, Neamţ, Bacău, Suceava şi Galaţi. Pe parcursul derulării proiectului, vor fi dezvoltate programe integrate pentru formare, ocupare şi consiliere socio-profesională pentru persoane din mediul rural din cele şase judeţe vizate şi care vor fi calificate în domeniile îngrijitoare bătrâni la domiciliu, infirmiere şi tehnicieni maseuri.

În zona Roman, acest proiect va fi implementat prin intermediul punctului de lucru de la Sagna al Asociaţiei Caritas Roman. „Luni, 2 iunie, primii 20 de beneficiari ai proiectului au început cursurile de îngrijitor bătrâni la domiciliu. În prima serie, s-au înscris numai persoane din Sagna, dar se pot înscrie, mai departe, şi alte persoane din împrejurimi, cu condiţia să aibă domiciliul în mediul rural. Avem formatori interni, medici şi asistenţi cu experienţă. După aceea, vor urma alte trei serii, a câte 20 de cursanţi. La finalul proiectului, toţi cursanţii vor primi diplome recunoscute de către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii, iar dacă sunt traduse, sunt recunoscute în toate statele membre ale Uniunii Europene”, a precizat Anca Maftei, asistent-manager al proiectului.

Obiectivul final este încadrarea pe piaţa muncii a celor care termină aceste cursuri. Vor fi locuri de muncă disponibile şi în cadrul Asociaţiei Caritas, câte unul în fiecare judeţ, însă toţi participanţii vor primi consiliere şi orientare pentru găsirea unui loc de muncă, precum şi informaţii privind dezvoltarea unei activităţi independente.

Partener în cadrul acestui proiect este Asociaţia Caritas Munster din Germania.

Comentarii

WORDPRESS: 0