Iașiul va fi gazda celei de-a 15-a ediția a finalei campionatului mondiale de eSports WE Championships. Turneul se va desfășura între 26 august și 2 septembrie 2023 în grădina Palas. Va fi a doua oară când finala competiției se ține într-o țară Europeană, după ce a 7-a ediție a fost organizată la București, în anul 2013.
Ediția din acest an a campionatului mondial de eSports se anunță ca fiind cea mai mare din istoria sporturilor electronice, motiv pentru care o echipă de la Guinness World Records va fi prezentă la Iași pentru a valida recordul. La Iași sunt așteptați nu mai puțin de 621 de jucători din 121 de țări, care vor concura în următoarele discipline: Counter-Strike: GO, Dota 2, eFootball, Tekken, PUBG Mobile și Mobile Legends: Bang Bang. Potrivit SiteuriPariuri, CS:GO este cel mai urmărit și pariat joc de eSports din România.
„La sfârșitul verii, Iașul va vibra de energia a peste 600 de jucători profesioniști din întreaga lume și a mai mult de 5.000 de oameni pasionați de industriile digitale. Ne așteptăm la mobilizarea întregii comunități ieșene, de la actori din mediul privat, ONG și public, până la participarea oamenilor de pe tot teritoriul țării”, a declarat viceprimarul municipiului Iași, Daniel Juravle.
Pe lângă sporturile electronice, spectatorii vor putea să asiste și la trei zile de concerte, care se vor organiza în fața Palatului Culturii; se va percepe taxă de intrare numai la ultimul dintre acestea, la care vor fi aduși artiști de talie mondială.
Consiliul Local a publicat cheltuielile legate de organizarea 2013 WE Championships: gaming (3,7 milioane euro), concerte (2,2 milioane euro), Comicon (300.000 euro), Museum of Gaming & Experiences (120.000 euro), New Media Art (246.000 euro) și Marketing (802.000 euro).
„Acest eveniment va aduce numeroase beneficii Iașului, atât directe, cât și indirecte. În primul rând, fondurile nu vor fi doar de la bugetul local, suntem în curs de semnare a mai multor contracte de sponsorizare, inclusiv la nivel de corporații. Astfel, impactul asupra bugetului local va fi diminuat, iar, la rectificări bugetare, fondurile vor fi redistribuite”, a declarat Cristian Nistor, managerul evenimentului.
Organizarea campionatului mondial de eSports este și un bun prilej pentru a reglementa sporturile electronice în România. Anul trecut, jucătorii au așteptat recunoașterea acestei profesii, însă legea a întârziat să fie implementată. În plus, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a vorbit despre posibilitatea înființării unei de federații naționale de sporturi electronice în România.
„De data aceasta vrem să ducem această competiție la cel mai înalt nivel. Depinde foarte mult de noi cum va evolua acest sport în Europa în următorul deceniu. Depinde mult de cum ne vom prezenta și cum vom face să devină atractiv. Ne dorim să arătăm că nu este vorba doar de o activitate în care se butonează o tastatură. Este chiar un sport și necesită foarte multe abilități de inteligență, dar este nevoie și de o condiție fizică pentru a putea juca ore întregi, chiar zeci de ore pe zi, pentru a deveni un campion.
Noi nu avem încă o Federație Națională de eSports, dar suntem pe punctul de a o înființa. Avem în vedere inclusiv modificarea legislației românești a legii sportului prin care Esport-ul sa fie recunoscut ca sport pentru că este un sport de talie mondială”, a spus edilul Iașului, Mihai Chirica.
Comentarii