Lucrătorii Poliţiei Locale Roman au depistat în trafic, la sfârşitul săptămânii trecute, un autoturism cu numere de Iaşi, din care au fost descărcaţi câini. Reprezentanţii administraţiei locale au explicat că autovehiculul a fost identificat şi că urmează a se efectua verificări, dar nu au oferit mai multe informaţii, până la finalizarea cercetărilor. Nu este prima dată când, la Roman, sunt aduse patrupede din alte zone ale Moldovei. În timp ce administraţia locală încearcă să ţină sub control fenomenul câinilor fără stăpân, asemenea transporturi nu pot fi evitate.
La marginea oraşului funcţionează, de mai mulţi ani, un adăpost pentru aceşti câini nedoriţi de nimeni. Lunar, pentru funcţionarea adăpostului de câini se cheltuie în jur de 30.000 de lei. Banii se duc pe mâncare, medicamente, intervenţii chirurgicale şi sterilizarea animalelor, plata utilităţilor şi a salariilor celor care muncesc acolo. Adăpostul a fost preluat în administrare de SC Municipal Locato SA pe 30 decembrie 2009.
Comentarii
De ce sterilizare si nu eutanasiere ?! Scad costurile si romascanii calca pe trotuare curate !
Ai inima si putere sa iei viata unui ciine? Ciinii sunt cele mai credincioase animale….
Au si „inima” si „suflet” si de toate incat sa faca asta. Astia care sustin eutanasierea fara rost ar trebui eutanasiati. Sterilizarea animalelor CU si FARA stapan ar trebui facuta dar romanul stie doar sa ucida,nu-l duce mintea mai mult,nu gandeste problema in profunzime si pe termen lung.
Eutanasierea nu este sustinuta fara rost. Sunt eutanasiate doar animalele pentru care statul nu poate asigura hrana si ingrijire. Cand numarul acestor animale va deveni acceptabil atunci nu va mai fi nevoie de eutanasiere, cel putin un timp. Eutanasierea este o masura de fluidizare a adaposturilor pentru a preveni suprapopularea oraselor cu animale abandonate. Este o metoda aplicata si in Franta, in Marea Britanie, Irlanda, Suedia etc.
Dar cand un caine crantane coaste de vaca cine decide dretpul acelei vaci la viata?
Nu exista solutie pe termen lung. Toate tarile civilizate au o rata ANUALA de abandon si de eutanasiere. ANUALA. Adica an de an. An dupa an. De ani de zile. Media de abandon a unei tari ca Franta este intre 60.000 si 100.000 de animale abandonate anual, si Franta e stricta in ce priveste sterilizarea. Abandonul e ca si furtul, il poti diminua, dar nu-l poti opri. Franta nu creste animale abandonate pe domeniul public. Codul Rural prevede o durata de 8 zile, dupa care animalul este eutanasiat. Si nu de ieri-de azi, ci de ani de zile. De zeci de ani de zile, ca legea era in vigoare si in anii ’70. La fel si in Marea Britanie, Irlanda, Olanda, SUA, Japonia etc. Peste tot se eutanasiaza, si nicio tara n-a ajuns la abandon 0. Faptul ca nu vezi caini pe strazile Parisului, Londrei sau Tokio nu inseamna ca aceste tari n-au animale abandonate. Au, dar nu le tin pe strazi. SUA eutanasiaza anual cam 4 milioane de exemplare. Mult, nu? Destul de mult.