Bruxelles-ul ne-a respins, pe motiv că nu suntem inovativi

HomeActualitate

Bruxelles-ul ne-a respins, pe motiv că nu suntem inovativi

 

bruxelles-comisia-europeanaÎn ciuda optimismului manifestat de autorităţile locale cu privire la proiectul depus direct la Bruxelles, Comisia Europeană l-a respins în a treia etapă. Reprezentanţii administraţiei locale spun că nu este un capăt de ţară, dat fiind faptul că proiectele sunt bune pentru comunitate, doar să se găsească axele pentru finanţare europeană.

Pe 31 martie anul acesta, Primăria Roman a depus direct la Bruxelles un proiect pe cinci milioane de euro, prin care ar fi trebuit să se construiască o fabrică de prelucrat deşeurile din materiale de construcţii, un parc fotovoltaic care să asigure energia pentru prelucrare şi toate acestea să fie în beneficiul locuitorilor din Strada Fabricii, care aveau să lucreze în fabrică, iar materialele prelucrate să fie folosite la construcţia unor noi locuinţe sociale.

Primăria Roman a depus, astfel, proiectul „Sistem inovativ integrat pentru dezvoltarea durabilă a Municipiului Roman în regiunea Nord-Est din România”, intrând în competiţie cu toate oraşele care au peste 50.000 de locuitori din Uniunea Europeană.

„Am trecut cu bine de primele două faze, dar am fost respinşi în cea de-a treia. Explicaţia a fost aceea că proiectul propus nu este suficient de inovativ, din punctul lor de vedere. Vom căuta alte surse de finanţare, pentru cele trei componente – parcul fotovoltaic, fabrica de prelucrare a deşeurilor din materiale de construcţii şi componenta socială – reabilitarea clădirilor din strada Fabricii”, a declarat Ovidiu Bojescu, city managerul municipiului.

În zona noastră nu există o staţie de concasare şi prelucrare a deşeurilor provenite din materiale de construcţii şi reintroducerea lor în circuitul economic sub forma de materiale de construcţii – pavele, borduri şi/sau bolţari. Acesta materiale urmau să fie construite în fabrica ce se alimenta de la lumina solară din parcul fotovoltaic ce putea fi realizat pe o suprafaţă de 16.646 de metri pătraţi, pe care Primăria o are în proprietate. Mai departe, materialele „reinventate” urmau să fie utilizate pentru a construi, pe lângă cele patru corpuri de clădiri din strada Fabricii, un grup nou, de 22 de locuinţe, pe 3.120 mp. În plus, clădirile existente, fiecare cu 50 de locuinţe, urmau să fie modernizate, iar după reabilitare să rămână 44.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0