HomeActualitateNeamt

Blestemul Feleşti: „Vreau să trăiesc. Mă doare, ajutați-mă!”

Trei persoane au murit şi alte patru au fost rănite, sâmbătă, după ce două autoturisme s-au ciocnit frontal. Una dintre maşini, condusă de un tânăr de 18 ani, a intrat pe contrasens. Două persoane au decedat pe loc, o altă persoană s-a sfârşit la spital. Zona Feleşti este cunoscută pentru accidentele grave. Șoferii reclamă calitatea şoselei, asfaltată cu cribluri. 

Sâmbătă, 18 aprilie, în jurul orei 10.15, un grav accident de circulaţie s-a produs în zona Feleşti, pe DN 15D Roman – Piatra Neamţ. Evenimentul rutier a dus la decesul, pe loc, a doi oameni şi la rănirea gravă a altor cinci. Din primele cercetări efectuate de poliţişti, tragedia s-a produs după ce o maşină Opel a intrat pe contrasens. „Se pare că în timp ce un tânăr de 18 ani, din Piatra Neamţ, conducea un autoturism pe DN 15D, nu a adaptat viteza de deplasare, a pierdut controlul volanului, a pătruns pe sensul opus şi a intrat în coliziune cu un autoturism condus regulamentar de un bărbat de 43 ani, din judeţul Vaslui. Două persoane, care se aflau în maşina ce a intrat pe sensul opus de deplasare, au decedat la faţa locului, iar celelalte cinci persoane, toate rănite, au fost transportate la spital. Accidentul s-a produs pe un segment de drum în aliniament, sensurile de mers fiind despărţite cu linie simplă continuă”, a afirmat subcomisarul Constantin Irina, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. Impactul a fost atât de violent încât mai multe persoane au rămas încarcerate şi a fost nevoie de intervenţia pompierilor.

Cele cinci victime care au supravieţuit accidentului au fost transportate la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman. Un pasager de 19 ani, din maşina care a intrat pe contrasens, era în stare foarte gravă. „Ajutor, vreau să trăiesc. Mă doare, ajutaţi-mă!”, striga tânărul ţinut de mână de asistenta de la Salvare. El a fost internat la secţia Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), având un traumatism abdominal, ruptură de splină şi de ficat, era în stare de şoc post-traumatic, iar tensiunea arterială era de numai 7. Medicii au făcut toate eforturile ca să îl stabilizeze, i-au administrat plasmă, dar totul a fost în zadar, pacientul decedând la scurt timp.

Șoferul maşinii Opel, tânărul de 18 ani, a suferit multiple fracturi, printre cele mai grave fiind cele la nivelul feţei, motiv pentru care a fost transferat la un spital din Iaşi. „Pacientul avea multiple fracturi, mai ales la membre, dar cele mai grave erau luxaţiile de mandibulă. De aceea, medicii au decis transferul său la Clinica Buco-Maxilo-Facială din cadrul Spitalului «Sfântul Spiridon» din Iaşi”, a declarat medicul Oana Onu, directorul medical al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Șoferul celeilalte maşini a fost diagnosticat cu hematom extrasubdural cranian, plagă sprâncenară stângă, cu lipsă de substanţă, fractură de perete sinusal, iar medicii de la Roman l-au trimis de urgenţă la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.

Alţi doi pacienţi, unul de 17 şi altul de 50 de ani, au rămas internaţi la Spitalul Roman. Cel tânăr are multiple fracturi costale, dar care nu îi pun viaţa în pericol, iar în acest moment este internat la secţia Chirurgie, unde este sub atenta supraveghere a medicilor. Cel mai în vârstă a suferit un traumatism toracic şi pneumotorax, motiv pentru care i s-a montat o pleurostomă şi a fost internat la secţia ATI.

„Câţi oameni trebuie să mai moară pentru ca drumul să fie asfaltat?”

Din cauza accidentului, traficul rutier a fost blocat pe ambele sensuri aproximativ 90 minute, conform estimărilor poliţiştilor, dar şi ale şoferilor care au aşteptat să poată continua drumul.

Unul dintre şoferii care au aşteptat la coada de câţiva kilometri pentru a-şi continua drumul spre Roman a declarat, revoltat, că reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) sunt vinovaţii morali ai tuturor accidentelor care s-au petrecut în zona Feleşti. „Sunt din Dulceşti şi circul foarte des pe drumul acesta. Câţi oameni trebuie să mai moară pentru ca cei de la Drumuri Naţionale să asfalteze această porţiune? Probleme sunt de când au pus piatră de râu. Această piatră de râu se face ca sticla, de fiecare dată când vremea este umedă. Toate autorităţile cunosc situaţia aceasta, dar nu se face nimic”, a afirmat un localnic.

În opinia poliţiştilor, „viteza neadaptată” rămâne principala cauză a producerii accidentelor rutiere într-una din cele mai periculoase zone din judeţ – zona Feleşti, de pe DN 15D Roman – Piatra Neamţ. Informaţiile centralizate ale evenimentelor pentru cinci ani arată că un sfert dintre accidentele rutiere grave de pe drumul Roman – Piatra Neamţ s-au produs pe sectorul Horia – Dulceşti. „Pe sectorul Horia – Dulceşti au fost înregistrate, în perioada 2009 – 2013, 33 de accidente soldate cu şapte persoane decedate, 43 persoane grav rănite şi 23 de persoane rănite uşor. Principala zonă de risc rutier este reprezentată de localitatea Horia, între kilometrul 42 plus 700 de metri şi kilometrul 44 plus 600 de metri, unde s-au produs 12 accidente, soldate cu trei persoane decedate, 16 rănite grav şi 14 rănite uşor”, se arăta într-un document din luna decembrie al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ.

Stratul de uzură de pe DN 15D – partea către municipiul Roman, nemodernizată – este format din cribluri. După ce pe sectoarele de drum în curbă au avut loc mai multe accidente, administratorul drumului – Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi din România, prin Secţia de Drumuri Naţionale Piatra Neamţ – a luată decizia frezării parţiale a unui strat superficial al îmbrăcăminţii rutiere, „în vederea îmbunătăţirii aderenţei pneurilor”, dar efectul nu a fost cel scontat. Modernizarea tronsonului de drum spre Roman era, în decembrie 2014, în planurile CNADNR, „în limita bugetului ce va fi alocat în anul 2015 Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, respectiv Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi”.

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • anca 10 ani ago

    Poate este si vina soferului, dar cu siguranta drumul nu ofera conditii de siguranta.

  • Fost medic. 10 ani ago

    Era de asteptat,PACAT pentru acel tanar,la roman n-ai nici o sansa.In roman medicina in spital este cu 20 de ani in urma,asta este adevarul din pacate.

    • clau 9 ani ago

      NU este adevarat copilul meu a fost tratat bine si doctori extraordinari le multumesc din tot sufletul meu