La slujbă vor participa reprezentanţi ai autorităţilor locale, ctitori ai lăcaşului de cult şi credincioşi.
Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”, situată între Corpul B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă” şi Spitalul Municipal, se pregăteşte pentru sărbătoarea de hram. Slujba hramului va fi oficiată marţi, 31 decembrie, la orele 16, de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi din Roman şi din zona limitrofă a oraşului. La slujbă vor participa reprezentanţi ai autorităţilor locale, ctitori ai lăcaşului de cult şi credincioşi. Pentru toţi cei prezenţi la slujbă, preoţii lăcaşului de cult – Florin Aurel Țuscanu şi Ionuţ Amărinei – au pregătit 250 de pachete constând din produse alimentare şi dulciuri specifice sărbătorilor, precum şi tradiţionalii colăcei.
Participanţii la eveniment vor ciocni cu ierarhul o cupă de şampanie. După slujba de hram, oficialităţile vor fi invitate în subsolul lăcaşului de cult, pentru a participa la masa de hram.
Sfântul Vasile cel Mare, una dintre cele mai mari figuri ale creştinătăţii
Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte, pe 1 ianuarie, pe Sfântul Vasile, una dintre cele mai mari personalităţi ale lumii creştine, un mare învăţat, un ascet cu înaltă viaţă duhovnicească, un vrednic duhovnic şi un mare filantrop. Sfântul Vasile s-a bucurat de o cinstire deosebită din partea credincioşilor, bogata sa activitate pe plan teologic, pastoral şi social conferindu-i numele de „cel Mare”.
Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în jurul anului 330, în Cezareea Capadociei, într-o familie evlavioasă. Sfântul Vasile a primit de la vârstă fragedă o educaţie creştină aleasă. Iubitor de învăţătură, Sfântul Vasile şi-a îmbogăţit cunoştinţele învăţând în şcolile din Cezareea, Bizanţ şi Atena. A dus o luptă, prin scris şi cuvânt, luminând creştinătatea şi apărând dogma Sfintei Treimi. Pentru a înţelege mai bine tainele vieţii monahale, Sfântul Vasile cel Mare a călătorit în Siria, Palestina, Egipt şi Mesopotamia. La întoarcerea din acest pelerinaj, în anul 358, alături de mănăstirea de maici întemeiată de sora sa, Macrina, Sfântul Vasile a pus bazele unei mănăstiri de călugări. A fost hirotonit preot în anul 364, iar şase ani mai târziu a devenit episcop al Cezareei Capadociei, funcţie pe care a deţinut-o timp de nouă ani, până la trecerea la cele veşnice, la 1 ianuarie 379, la vârsta de 50 de ani. De-a lungul întregii sale vieţi, Sfântul Vasile s-a remarcat prin opera sa filantropică, dovadă stând numeroasele instituţii de asistenţă socială pe care le-a înfiinţat.
Comentarii