HomeSocialReligie

Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” se pregăteşte de hram

La slujbă vor participa reprezentanţi ai autorităţilor locale, ctitori ai lăcaşului de cult şi credincioşi.

Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”, situată între Corpul B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă” şi Spitalul Municipal, se pregăteşte pentru sărbătoarea de hram. Slujba hramului va fi oficiată marţi, 31 decembrie, la orele 16, de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi din Roman şi din zona limitrofă a oraşului. La slujbă vor participa reprezentanţi ai autorităţilor locale, ctitori ai lăcaşului de cult şi credincioşi. Pentru toţi cei prezenţi la slujbă, preoţii lăcaşului de cult – Florin Aurel Țuscanu şi Ionuţ Amărinei – au pregătit 250 de pachete constând din produse alimentare şi dulciuri specifice sărbătorilor, precum şi tradiţionalii colăcei.

Participanţii la eveniment vor ciocni cu ierarhul o cupă de şampanie. După slujba de hram, oficialităţile vor fi invitate în subsolul lăcaşului de cult, pentru a participa la masa de hram.

Sfântul Vasile cel Mare, una dintre cele mai mari figuri ale creştinătăţii

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte, pe 1 ianuarie, pe Sfântul Vasile, una dintre cele mai mari personalităţi ale lumii creştine, un mare învăţat, un ascet cu înaltă viaţă duhovnicească, un vrednic duhovnic şi un mare filantrop. Sfântul Vasile s-a bucurat de o cinstire deosebită din partea credincioşilor, bogata sa activitate pe plan teologic, pastoral şi social conferindu-i numele de „cel Mare”.

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în jurul anului 330, în Cezareea Capadociei, într-o familie evlavioasă. Sfântul Vasile a primit de la vârstă fragedă o educaţie creştină aleasă. Iubitor de învăţătură, Sfântul Vasile şi-a îmbogăţit cunoştinţele învăţând în şcolile din Cezareea, Bizanţ şi Atena. A dus o luptă, prin scris şi cuvânt, luminând creştinătatea şi apărând dogma Sfintei Treimi. Pentru a înţelege mai bine tainele vieţii monahale, Sfântul Vasile cel Mare a călătorit în Siria, Palestina, Egipt şi Mesopotamia. La întoarcerea din acest pelerinaj, în anul 358, alături de mănăstirea de maici întemeiată de sora sa, Macrina, Sfântul Vasile a pus bazele unei mănăstiri de călugări. A fost hirotonit preot în anul 364, iar şase ani mai târziu a devenit episcop al Cezareei Capadociei, funcţie pe care a deţinut-o timp de nouă ani, până la trecerea la cele veşnice, la 1 ianuarie 379, la vârsta de 50 de ani. De-a lungul întregii sale vieţi, Sfântul Vasile s-a remarcat prin opera sa filantropică, dovadă stând numeroasele instituţii de asistenţă socială pe care le-a înfiinţat.

Comentarii

WORDPRESS: 0