HomeRoman

Bianca Perie, premiată în calitate de cetățean de onoare al Romanului

Atleta romașcană a primit în semn de recunoștință, luni, însemnele municipiului. „Sper să înregistrez performanțe mai bune decît cele de pînă acum„, a spus Bianca Perie. Ea dorește să urce pe podium, anul viitor, la campionatul mondial de la Moscova.

 

 

Bianca Perie s-a născut la Roman pe 1 iunie 1990, și, caz unic în istoria atletismului lumii, este cvadruplă campioană mondială de juniori la aruncarea ciocanului. La toate competițiile de mare anvergură internaționale rezervate categoriei ei de vîrstă, Bianca și-a adjudecat prima poziție, celor patru medalii de aur adăugîndu-li-se încă trei medalii la competițiile europene pentru juniori I. A reușit să-și realizeze standardul de participare la jocurile olimpice de la Beijing, cu 68,13 metri, ca și la campionatele mondiale de la Berlin, cu 68,47 metri. A stabilit un nou record la campionatele europene de junioare din Serbia la aruncarea ciocanului, cu 68,59 metri, obținînd medalia de aur. A cîștigat medalia de aur în 2005 la campionatul mondial pentru tineret, apoi la campionatul mondial pentru juniori în anii 2006, 2007 și 2008.

Bianca Perie a urmat cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din Bacău în perioada 2008 – 2011, continuînd masterul în același domeniu și frecventînd, totodată, și cursurile Școlii de Antrenori din București. În 2010, cu o aruncare de 71,62 metri, s-a clasat pe locul al patrulea în finala campionatului european de atletism pentru seniori de la Barcelona, deși avea încă vîrsta pentru lotul de tineret. În anul 2011, cvadrupla campioană mondială de juniori s-a clasat pe locul 6 în finala campionatului mondial de atletism pentru seniori din Coreea de Sud. În prezent, Bianca Perie este printre primele zece sportive din lume la aruncarea ciocanului, fiind nominalizată, în 2011, la titlul de cea mai bună atletă din Balcani. Desemnată drept atleta anului de Federația Română de Atletism în 2011, Bianca s-a calificat cu baremul A la Jocurile Olimpice. În primăvara acestui an, a ocupat primul loc în proba de aruncare a ciocanului la Cupa Europei de Iarnă, care a avut loc la Muntenegru. A participat la cea de-a doua olimpiadă – a XXX-a ediție a Jocurilor Olimpice de la Londra, unde a reprezentat cu mîndrie România.

Pentru rezultatele sale deosebite, pe 25 aprilie 2012, prin hotărîre de Consiliu Local, atleta Bianca Perie a fost declarată cetățean de onoare al municipiului Roman. Premierea sa a avut loc abia luni, 22 octombrie, pînă acum Bianca fiind în pregătiri pentru campionatele olimpice la care a reprezentat municipiul și România. Luni, atletei romașcane i-au fost înmînate statutul municipiului Roman, revista de prezentare a orașului, însemnele municipiului, diploma de cetățean de onoare, precum și un premiu în bani. „O felicit pentru rezultatele de pînă acum și îi urez mult succes în continuare. Sper să poarte insigna cu simbolul municipiului mai ales atunci cînd va fi departe de casă. E o mîndrie pentru noi și un semn de recunoaștere a rezultatelor Biancăi„, a spus, cu această ocazie, primarul Laurențiu Dan Leoreanu.
Bianca Perie a promis că se va pregăti pentru obținerea unor noi recorduri și performanțe. „Sper să înregistrez performanțe mai bune decît cele de pînă acum. În prezent, sînt încă studentă, la master, tot la Facultatea de Educație Fizică de la Bacău. Anul viitor sper să fiu între primii trei, să urc pe podium, la campionatul mondial de la Moscova„, a precizat Bianca Perie.

Comentarii

WORDPRESS: 0