Aș spune că-mi este greu, spre imposibil chiar, să transform cel mai rigid și insipid domeniu, ca cel al electricității, într-o poveste cu electricitatea și magnetismul cărților Sandrei Brown, despre care toată lumea îmi povestește cu fervoare. Cum aș putea să explic, în cel mai simplu mod cu putință, în ce fel electronii cumpărați de furnizorul meu de curent știu să ajungă cu precizie la contorul meu, care e unicul contor de pe stradă ce primește energie de la firma x?
Vă spun eu! I-au pus GPS! Că cine nu știe astăzi ce-i ăla GPS? Prima dată când mama mea, care are o oarecare etate, a descoperit GPS-ul era încântat-o consternată. „Și cum, mamă, mai și vorbește?!” Pentru ea, femeie la 75 de ani, e mai interesant să vadă „Noră pentru mama!”. Se panichează instantaneu dacă atunci când apasă pe telecomandă singurul zgomot care se aude e cel al butonului. „Iar e pană de curent, mamă! Nenorociții ăștia iar m-au lăsat fără emisiune!”, ca pe urmă să realizeze că, având centrală pe lemne, o pană de curent însemnă că pompița nu recirculă apa și, prin urmare, dacă arde focul, crește presiunea pe cazan și „vai de mine, centrala!”. Nici una, nici două, o vezi precipitându-se spre centrală să urmărească ea, cu ochii ei, evoluția termometrului.
La țară, adică în mediul rural în mod special, nu se știe niciodată când te apuci de-o treabă dacă ai și șansa să o termini. Unii sunt așa de iritați de desele întreruperi de energie încât își doresc nu neapărat să plătească mai puțin, cât să nu mai aibă probleme cu întreruperile. Dar, deocamdată, două rețele de energie, adică doi distribuitori de energie care să coexiste în același spațiu, sunt de neimaginat. Costurile de înființare ale unei astfel de rețele de distribuție a energiei electrice sunt imense. Pe de altă parte, așa ceva nici nu se vrea, deși de ceva vreme se cârcotește pe la colțuri că ar exista ceva firme care ar vrea să înlăture E.ON-ul, adică actualul Delgaz Grid.
Cobitorii văd un semn și în faptul că Enel, firma italiană care deține două zone de distribuție din sudul țării, a demarat o intensă campanie de promovare și atragere de clienți pe județele Moldovei. Asta a întețit bătălia pentru cei trei milioane de clienți pe care îi are E.ON. Nici ceilalți competitori nu se lasă. Pe lângă firmele noastre zonale, din Iași și Vaslui, care au licență de furnizori de energie, cel puțin încă alte câteva mari și-au manifestat interesul pentru zona noastră. Competiția este strânsă și ofertele de preț pentru energia activă au ajuns la pragul minim. Maximum de reducere pe care îl poate obține un client casnic este de cel mult 20% față de prețul reglementat, și asta doar dacă prinzi momentul unor oferte foarte bune.
Interesant a început să devină când creativitatea furnizorilor s-a diversificat. Există chiar o mare firmă românească producătoare de energie care are a gamă de abonamente ieftine, dar are și o gama de „aur”, în care plătești o anumită sumă de bani în plus, pentru care ei se comportă ca și o firmă de asigurare promițând că îți schimbă aparatura stricată de șocurile de tensiune, iar dacă, doamne ferește!, ai vreo defecțiune, nici nu trebuie să te agiți tare că ai deja la ușă instalatorul, electricianul și tâmplarul. Cel din urmă e, desigur, necesar ca să nu rămâi pe dinafară. Pe urmă, deloc de ignorat, dacă te îmbolnăvești sau rămâi fără serviciu te păsuiesc la plată! Ce mai! Raiul pe pământ! Și chiar așa o fi, de vreme ce firmele străine cumpără curent de la români, în timp ce românii preferă firmele străine. Probabil pentru că ei, firi matematice, calculează că unu și cu unul fac doi, în timp ce la noi, românii, dacă aflăm că rezultatul este trei, zicem „Ei, și ce dacă! Suntem fideli și conservatori!”. Și asta doar ca să nu recunoaștem că ne e teamă de schimbare
Oricum, nimeni nu poate garanta dacă mai ai sau nu mai ai pene de curent. Ei! Vă zic eu! Astea cu siguranță n-o să vă lipsească! Și nimeni n-o să vă mute contorii de la trei metri înălțime pe stâlpi, la parter. Și n-o să vă schimbe nici geamlâcurile de la cutiile de gaz și curent ca să puteți face autocitire. Pe astea le poate rezolva doar Delgaz-ul, dacă mergeți cu jalba-n proțap și bani la teșcherea.
Altfel, eu încă visez să prind ziua în care generatoarele Tesla să devină realitate și visul lui, pe care l-a și pus în practică, de altfel, în urmă cu o sută de ani, să se împlinească. Să fie gratis la energie! Și fără fir!
Kalia
Comentarii
contori???