HomeActualitate

Avocatul Poporului critică înregistrările audio-video ale Poliţiei

Măsura luată de Poliţia Rutieră, de înregistrare audio-video a discuţiilor purtate cu şoferii pe drumurile publice în momentul în care sînt opriţi, este contestată dur de Avocatul Poporului. În opinia lui Gheorghe Iancu, Poliţia abuzează în materie de protecţie a datelor cu caracter personal.
Nu contest camerele în sine, ci modul în care se foloseşte imaginea, care  nu este legal! Fiecare are dreptul la imagine și Constituția reglementează acest lucru. Dacă consimţămîntul nu este expres şi neechivoc se încalcă art. 26 din Constituţia României care vorbeşte despre dreptul la viaţă intimă. Întrebarea corectă pe care trebuie să o pună polițistul este «Sînteți de acord să fiți filmat și înregistrat?». Deci, legea prevede că poți să le folosești, dar modul de folosire este ilegal. Cîți știu că pot să se opună? Consider că Poliţia abuzează în materie de protecţie a datelor personale”, susţine Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu (foto).

Sistemul la care s-a referit Avocatul Poporului se activează în momentul cînd este pornit girofarul maşinii Poliţiei. Camera video funcţionează chiar şi noaptea, iar sunetul poate fi captat şi de la o distanţă  de 300 de metri, iar dispozitivul are o capacitate de stocare de patru ore. În cazul în care conducătorul auto nu recunoaşte ce s-a întîmplat la faţa locului, probele audio-video ar putea fi folosite de poliţişti în instanţă. Practic toată discuţia cu agentul de la Rutieră este înregistrată, aşa că, cel puţin teoretic, se elimină „mica înţelegere“. Deocamdată, proiectul este unul pilot. Sistemul a fost montat pe zece  autoturisme ale Poliţiei Rutiere care vor patrula pe Autostrada Bucureşti-Piteşti şi pe Drumul Naţional 7.

Avocatul Poporului a adus în discuţie şi înregistrările făcute în spațiul public de camere video amplasate în marile oraşe din ţară. Iancu a subliniat că legea existentă ar trebui să conțină o serie de excepții vizavi de folosirea imaginilor luate din spaţiul public.

Comentarii

WORDPRESS: 0