În această perioadă, poliţiştii nemţeni au constatat cinci infracţiuni la regimul materiilor explozive şi au ridicat, în vederea confiscării, opt kilograme de obiecte pirotehnice, în urma activităţilor desfăşurate pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice.
Poliţiştii din cadrul Serviciului de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, cu sprijinul celor din cadrul structurii de ordine publică, acţionează în continuare în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.
„În conformitate cu prevederile legii privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii: categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse; categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni. Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului, se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4 şi a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2)”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
Distracţie doar cu artificii mici şi doar dacă ai peste 16 ani
„Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, atragem atenţia asupra periculozităţii folosirii materialelor pirotehnice interzise. Reţineţi: în categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici, de tipul artificiilor. De exemplu: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi etc. Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an”, se precizează în documentul citat.
Mai trebuie menţionat faptul că articolele pirotehnice din categoria 1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an.
„În această perioadă, recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice. Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Din acest considerent, folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în ceea ce ţine de respectarea condiţiilor esenţiale de securitate. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului. Vă recomandăm să folosiţi cu multă atenţie articolele pirotehnice, pentru a evita producerea unor incendii nedorite ori vătămări corporale ce ar putea să umbrească frumuseţea sărbătorilor de iarnă”, sunt sfaturile poliţiştilor nemţeni.
Comentarii