După participările cu succes la Festivalurile Internaționale de Artă din Londra, Veneția, New York, Rotterdam, Florența, Amsterdam, Tokyo etc., pictorul Ovidiu Cărpușor a fost selectat și invitat să expună, alături de 70 de artiști din întreaga lume, la unul dintre cele mai reușite și importante festivaluri internaționale de artă, organizat în Downtown – Los Angeles, unde a etalat nouă lucrări de pictură, realizate în diverse tehnici (ulei, acrilic, acuarelă).
Deschiderea oficială a Salonului Internațional de Artă, în impresionantul centru expozițional de lângă Hollywood, a fost cu totul și cu totul inedită și unde numeroase personalități marcante din mediile de afaceri, showbiz, presă și vedete au fost prezente. În aceste zile de Festival, peste 10.000 de vizitatori s-au bucurat de diversitatea și complexitatea lucrărilor etalate, reacționând pozitiv prin gesturi și aprecieri, fiind un real succes atât pentru artistul Ovidiu Cărpușor, cât și pentru ceilalți artiști din întreaga lume, participanți la acest grandios festival.
Lucrările de o mare calitate și ținută artistică prezentate de Ovidiu Cărpușor la International Art Fair – Los Angeles 2024 au cucerit inimile și trăirile iubitorilor de artă care au participat la acest eveniment. În aceste creații ale artistului se observă preferința pentru zone cromatice vibrate și pentru precizia contururilor, fie trasate, fie obținute prin juxtapunerea suprafețelor de culoare, iar linia care desparte teritoriul imaginii figurative de acela al decorativului se face prezentă în preferința pentru virtuțile expresive ale suprafeței.
Cărpușor a realizat prin expunerea sa o adevărată frescă de imagini, de chipuri nominalizate aleatoriu, care au fermecat publicul, reușind să redea prin culoare și perfecțiunea frumuseții umane glorificând valorile, iar foarte subtil și trăirile personajelor alese.
Mai multe imagini de la evenimentul din Los Angeles pot fi găsite pe pagina artistului, la acest link.
„Maestru al culorii, al compoziției și al sintetismului poetic-liric al picturii de șevalet”, precum îl numea academicianul Virgil Cândea, Ovidiu Cărpușor este doctor în Arte Plastice și Decorative, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Brașov, artist plastic, dar și expert restaurator atestat de Ministerul Culturii.
Ovidiu Costel Cărpușor, născut în Roman, s-a format sub îndrumarea profesorilor Gheorghe Tonitza și Nicolae Pal, la Școala de Artă din Roman – secția pictură, a absolvit studiile doctorale și universitare la Universitatea Națională de Artă din București și Sibiu, dar și două specializări în domeniu la Institutul Internațional de Artă și Restaurare din Florența.
În ultimii 20 de ani a participat la peste 300 de expoziții în țară și străinătate, devenind foarte apreciat pe plan internațional și național, atât pentru rafinamentul vizual oferit de lucrările sale, cât și pentru randamentul în plan investițional, devenind „unul dintre cei mai prolifici artiști români, un nume care se impune în elita plastică românească contemporană”, după cum afirma muzeograf Mihaela Ciobanu.
Ovidiu Cărpușor a organizat și numeroase evenimente și expoziții naționale și internaționale, în privat, dar și la Ambasadele și Institutele Culturale Române din lume, promovând, astfel, valorile tradiționale autohtone și imaginea României în afara granițelor țării.
„Expoziție după expoziție, indiferent că aduce pe simeze icoane, arta abstracta sau nuduri, prin fiecare tușă de culoare Ovidiu Cărpușor dovedește sensibilitate și o tehnică ce vizează măiestria” – Marin Scutea, critic de artă.
„Un Har ales și o supremă Prețuire – Ovidiu Cărpușor cultivă în dăruirea să supremă, arta reprezentativă a viziunii sacre bizantine – o împletire totală între un arhaism quasiautentic și o deschidere contemporană, manifestată mai ales pe plan psihologic, reducând la un simbol monovalent, un afară expaspațial și nu cu adresare numai ritualică” – Gheorghe A.M. Ciobanu, critic de artă.
„Pictura este pentru Cărpușor o necesitate sufletească, dar și o datorie socială. Este, fară îndoială, experiența unei activități picturale, care, reflectându-se pe sine, a ajuns la un nivel de autocunoaștere care-i permite să se instaleze în zona certitudinilor și, epurându-și viziunea, reușește să o împingă până în pragul abstracției” – Veronica Bodea Tatulea, dir. adj. Muzeul de Artă Brașov, critic și expert artă plastică.
A consemnat Andreea Dumitrache,
Corespondent TNS Los Angeles, California
Comentarii