Sindicatele cer decontarea cheltuielilor pentru examenele medicale obligatorii la început de an şcolar.
Plata analizelor medicale obligatorii pentru cadrele didactice la fiecare început de an şcolar reprezintă şi în acest an prima problemă pusă de sindicatele din învăţământ pe masa angajatorilor. Conform legii, aceste cheltuieli ar trebui suportate de angajator. Faptic, acest lucru nu se realizează în nicio şcoală, motivul invocat de conducere fiind simplu: „Nu sunt bani”.
„Avem această discuţie an de an. Aceste analize trebuie făcute, dar le-am cerut colegilor să nu cedeze şi să nu se lase intimidaţi de presiunile care pot veni din partea conducerii şi, în cazul în care conducerea nu plăteşte contravaloarea acestor examene medicale, să nu le efectueze. Situaţia este mai gravă în cazul angajaţilor care lucrează în cantine sau în grădiniţe, unde se cer analize mai complexe, mai costisitoare şi unde şi salariile sunt mai mici”, a spus preşedintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învăţământ şi Cercetare Neamţ, Gabriel Ploscă.
Situaţia analizelor medicale a fost discutată şi în cadrul Comisiei paritare care a avut loc pe 14 septembrie, stabilindu-se ca salariaţilor să nu le fie impusă plata cheltuielilor pentru examenele medicale necesare la început de an şcolar. Conform legislaţiei, dosarul medical al cadrelor didactice trebuie să conţină o adeverinţă medicală emisă de un cabinet de medicina muncii şi rezultatul examenului psihologic, ambele cu menţiunea „apt pentru învăţământ”.
Comentarii