Prima paginăRoman

Anul schimbării la față pentru spital

Dimensiune text

Numai investițiile în refacerea infrastructurii spitalului vor ajunge la 30 de miliarde de lei vechi. Mai multe posturi de asistenți medicali și de îngrijitori vor fi scoase la concurs în curînd. Pacienții vor fi serviți cu mîncare mai bună.

 

 

Săptămîna trecută, managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman, medicul Mircea Coadă, a fost confirmat în funcție, după evaluarea activității manageriale desfășurate în anul 2011. Cu această ocazie, el a prezentat și un plan de dezvoltare a spitalului, condiționat de criteriile pe care instituția sanitară va trebui să le îndeplinească pentru obținerea acredittării.

Astfel, una din prioritățile conducerii spitalului va fi, anul acesta, rezolvarea crizei de personal prin care trece instituția, avînd în vedere că unitatea sanitară se confruntă cu o lipsă acută de medici, asistenți și îngrijitori. „Prioritar pentru noi va fi să acoperim cu personal medical toate zonele – atît cele din ambulatoriul de zi, cît și pe partea de internări continue. În următoarea perioadă vom scoate la concurs mai multe posturi de asistenți medicali și de îngrijitori, pentru că avem posibilitatea să-i angajăm cu contract pe o perioadă determinată. În alte cazuri, cum a fost, de exemplu, compartimentul Urologie, putem apela la contracte de prestări servicii. De asemenea, va trebui să îmbunătățim încadrarea cu personal medical superior, chiar dacă vom apela la regula «un angajat la șapte posturi libere». Avem deja două cereri din partea unor medici rezidenți pentru un post de medic de medicină de urgență. În paralel, avem în vedere și ridicarea standardului de pregătire profesională, prin organizarea și participarea la cursuri de pefecționare”, a declarat medicul Mircea Coadă, managerul spitalului.

Un alt obiectiv cheie al spitalului va fi transformarea ambulatoriului de specialitate de la parterul spitalului într-un circuit menit să aducă venituri proprii consistente. „Pentru ca ambulatoriul de specialitate să aducă bani avem nevoie de aparatură. De aceea, vom încerca să atragem investiții din toate sursele posibile, pentru ca toate cabinetele să fie dotate. Deja la laboratorul de analize aparatura a fost înlocuită cu una performantă, care scurtează timpul de așteptare a rezultatului, cabinetul ambulator de la secția Medicală este dotat cu un ecograf, iar cel de la Cardiologie este dotat cu un ecocardiograf. Dacă vrem să avem venituri, atunci trebuie să gestionăm cît mai aproape de realitate alocările financiare și consumul pentru fiecare pacient. De aceea, începînd cu trimestrul II, investigațiile paraclinice la cerere din ambulator și Centrul de Primire Urgențe se vor efectua pe baza codului de bare specific fiecărui pacient”, a mai spus managerul spitalului.

În ceea ce privește investițiile în lucrări de reabilitare, acestea vor ajunge la o valoare de aproximativ 30 de miliarde de lei vechi. „Vom începe cu reabilitarea spălătoriei, care, din cîte am înțeles, nu a mai fost reablitată de prin anii ’70. Avem utilaje noi, dar le vom monta după reabilitare, aceasta fiind o condiție obligatorie pentru obținerea acreditării. Va urma reabilitarea bucătăriei și îmbunătățirea categorică a meniurilor. Vom apela chiar la oameni din afară care să supravegheze întreg procesul de pregătire a meniului. Deocamdată, nu mai vorbim de externalizarea serviciilor la acest capitol, pentru că e un subiect cu două tăișuri. Am purtat discuții cu trei sau patru firme care au spus că se încadrează în prețul stabilit de Ministerul Sănătății pentru rația zilnică a unui bolnav, însă, ulterior, au adăugat și manopera. Vor urma reparații și la secțiile Pediatrie și Dermato-venerice. Vom finaliza în curînd lucrările de termo-izolare ale spitalului, apoi vom reabilita toate saloanele de la etajele II și III. În total, toate aceste lucrări majore vor ajunge la o investiție de 30 de miliarde de lei vechi”, a apreciat medicul Mircea Coadă.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0