O bătrână din Roman a fost furată de 20.000 de lei. Un operator de ghişeu bancar a efectuat operaţiuni în contul ei, falsificându-i semnătura. Prejudiciul a fost recuperat, iar funcționarul bancar s-a ales cu dosar penal.
A ţine economiile la bancă este o atitudine corectă şi civilizată, ar spune cei mai mulţi dintre analiştii economici. Și oamenii legii sunt de aceeaşi părere, dar recomandă ca, periodic, să verificăm soldul din conturi, pentru a evita surprizele neplăcute, aşa cum a păţit o bătrână din municipiul Roman. În 2011, aceasta avea, la o agenţie bancară, un depozit pe trei luni, în valoare de 20.000 de lei. Pentru a nu pierde dobânda aferentă, femeia nu ar fi trebuit să umble la cont în toată această perioadă. Doar că aceasta s-a dus într-o zi la bancă şi a cerut o situaţie a tuturor conturilor pe care le avea la banca respectivă. Nu mică i-a fost mirarea femeii când a văzut că cei 20.000 de lei din depozit dispăruseră, fără ca ea să ştie cine şi cum a putut să-i ia. Nelămurită, clienta s-a adresat operatorului de ghişeu cu care ţinea, de obicei, legătura. Acesta i-a spus că a fost vorba de o eroare şi că banii sunt în cont.
Nemulţumită de răspuns, femeia s-a adresat unei alte agenţii a băncii, solicitând un extras de cont, iar temerile ei s-au adeverit, când i s-a confirmat faptul că cei 20.000 de lei fuseseră retraşi din bancă. Cel care umblase la banii clientei a fost chiar operatorul de ghişeu, care cunoştea în detaliu situaţia acesteia. Acesta s-a gândit că bătrâna, care avea mai multe conturi, nu se va interesa de situaţia depozitului. Astfel, a falsificat semnătura bătrânei, completând documente prin care a scos banii din cont. La câteva zile după ce bătrâna a întrebat de banii ei, acelaşi operator a semnat în fals documente pentru ca banii să intre din nou în contul femeii.
Organele de anchetă au fost sesizate de Direcţia Antifraudă din cadrul băncii, după o anchetă internă. La aproape doi ani după începerea cercetărilor, poliţiştii romaşcani au trimis, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman, dosarul penal cu propunere de trimitere în judecată a operatorului de ghişeu, pentru comiterea infracţiunilor de delapidare, fals şi uz de fals. Între timp, operatorul de ghişeu a fost dat afară de la bancă şi a plecat în străinătate.
Acesta reprezintă doar un exemplu în care oameni din sistemul bancar profită în mod necuvenit de banii clienţilor. Poliţiştii mai au în lucru şi alte dosare, care sunt în diferite stadii ale anchetei.
Comentarii
Si de ce nu se publica numele bancii ? Ca s-o mai pateasca si altii ?
Un smecher dintr-astia din orizontul bancar local si-a platit, la un moment dat, rata la Mertz cu bani din contul meu. Am si acu’ in sertar docomentu’!
Dupa ce am reclamat, umflatu’ cu pricina a disparut in secunda doi din banca, definitiv, dar mie mi s-a raspuns oficial, ca nu stiu sa folosesc corect cardul… Abia cand am inchis inainte de termen un credit mi-au spus „Vaaai, ce surpriza, aveti niste bani in plus in cont si putei inchide cu ei!”. Toate astea tot acum vreo doi ani. 🙂
stirea asta pare fabricata. nu se da nici numele persoanelor, nici a bancii, absolut nimic.nu pare credibila deloc.