Un operator IT care a luat parte la procesul de votare din cadrul alegerilor locale desfăşurate duminică, 5 iunie, a transmis, pe adresa Prefecturii Neamţ, precum şi a Ziarului de Roman, o scrisoare deschisă adresată autorităţilor cu privire la disfuncţionalităţile pe care le-a semnalat în cadrul procesului de organizare a alegerilor. Acesta a cerut un răspuns prefectului de Neamţ, Niculina Dobrilă.
Doamna Prefect,
Vă scriu aceste rânduri cu ochii împăienjeniţi de somn şi frânt de oboseala după ce, în interval de 36 de ore, am reuşit să aţipesc trei ore, iar 33 de ore am muncit în slujba comunităţii din care fac parte şi pe care dumneavoastră se presupune că o manageriaţi.
Vă scriu aceste rânduri fiind în asentiment cu peste 1.200 de nemţeni care, în data de 5 iunie, au trecut dincolo de datoria civică şi au sprijinit Instituţia Prefecturii Neamţ în procesul de organizare a alegerilor locale.
Vă scriu aceste rânduri şi în numele colegilor cadre didactice din şcolile judeţului, care săptămâna aceasta sunt implicaţi în Evaluarea Naţională la finalul clasei a II-a, a IV-a şi a VI-a şi care îşi fac datoria faţă de comunitate în fiecare zi.
Sunt unul din cei 486 de operatori calculator care au participat la procesul de votare şi care, alături de 486 de preşedinţi de secţie şi 486 de locţiitori, au fost bătaia de joc a instituţiei pe care o conduceţi.
Pentru a înţelege frustrarea şi dezamăgirea faţă de ceea ce s-a întâmplat consider că trebuie să vă reamintesc, iar pentru cei care nu au ştiut sau nu au înţeles, să explic ce s-a întâmplat începând cu luna noiembrie a anului 2015, când Prefectura Neamţ a solicitat instituţiilor statului (inclusiv şcoli) să încerce implicarea, voluntară, a specialiştilor IT şi a personalului cu abilităţi IT în procesul de votare monitorizat electronic pentru a preveni frauda electorală. Părea o idee foarte bună, astfel că am decis să particip şi eu… scârbit de alegeri nenumărate fraudate în fel şi chip. În luna februarie am fost contactat de reprezentanţi ai Serviciului de Transmisiuni Speciale (S.T.S.) pentru a participa la o testare în vederea selectării şi o primă instruire şi familiarizare cu aplicaţia ce urma a fi folosită în luna iunie.
În luna mai am fost anunţat că voi participa efectiv la alegeri ca operator, în urma tragerii la sorţi. Sincer m-am bucurat, urma o nouă experienţă… din păcate una neplăcută…
În data de 13 mai a avut loc instruirea operatorilor din municipiul Roman (nu în intervalul 1-3 iunie, aşa cum este precizat într-un comunicat de presă pe site-ul instituţiei conduse de dumneavoastră). Instruirea s-a desfăşurat în sala de şedinţe a Primăriei Roman în prezenţa reprezentanţilor Autorităţii Electorale Permanente şi a ofiţerilor S.T.S. care urmau să administreze aplicaţia… Aici a apărut primul semn de întrebare… nici un oficial nu a ştiut să răspundă la întrebarea: „Cât este remunerat un operator?”. Am primit tabletele şi am fost informaţi că vor avea loc trei simulări tehnice pentru a preveni diverse disfuncţionalităţi şi a crea diverse scenarii care pot împiedica procesul de votare:
– duminică, 22 mai, ora 9.00. Prima simulare – din locaţia unde se va desfăşura votarea;
– vineri, 27 mai, ora 11. A doua simulare – din orice locaţie. (Având în vedere că era zi de lucru şi majoritatea operatorilor erau la serviciu, a fost gândită bine);
– vineri, 3 iunie, ora 11. A treia simulare – din orice locaţie.
Sâmbătă, 4 iunie, în preziua alegerilor, comisiile constituite în secţiile de votare, implicit şi operatorii, în intervalul 18.00 – 20.00 au fost chemaţi la secţii pentru primirea cererilor pentru urna mobilă şi descărcarea listelor electorale permanente finale. Până acum, cinci zile în care am participat la procesul de pregătire a votării.
Duminică, ora 6.00. Prezenţa obligatorie la secţiile de votare, pregătirile finale şi de la ora 7.00 deschiderea secţiilor… şi începutul calvarului şi a nesimţirii.
Pe parcursul zilei, preşedintele, locţiitorul şi operatorul nu au primit din partea organizatorilor, adică a dumneavoastră, nici măcar un pahar cu apă. Ni s-a transmis că vom primi 8 lei şi 60 de bani – protocol, conform HG 53/2016, art.2, alin (7)…. păi CNA parcă recomandă minim doi litri de apă pe zi… 4 lei… mai rămân 4,6 lei pentru hrană… nu ştiu ce puteţi să mâncaţi de banii ăştia, că eu încă mă mai gândesc… Vreau să felicit partidele politice implicate în aceste alegeri, care, fără excepţie, au oferit cel puţin o masă reprezentanţilor în comisii (unii au oferit chiar mic dejun, prânz şi cină), în timp ce operatorul, preşedintele şi locţiitorul trebuiau să îndure…. am îndurat… dar a provocat silă faţă de organizatori.
Unele secţii de votare au fost amplasate în clădiri în care nici apă la toaletă nu exista, nu mai vorbesc de apă potabilă. Și să precizăm că atunci când operatorul avea nevoie la toaletă procesul de votare trebuia întrerupt… fac această precizare pentru a reitera importanţa pe care a avut-o această funcţie.
Cu două săptămâni înaintea alegerilor, am primit prin poştă, de la Autoritatea Electorală Permanentă, un pliant, pe hârtie glossy, transmis de la sediul din Bucureşti, pentru care cineva a încasat cel puţin 5-6 lei… probabil dacă am fi mâncat pliantul, care conţinea informaţii care ne fuseseră transmise în cadrul şedinţei de instruire din 13 mai, neavându-şi astfel rostul tipărirea lui, am fi compensat lipsa satisfacerii acestei nevoi de bază a omului… hrana.
Să facem un calcul conform aceleiaşi HG 53/2016. Art. 2 alin (5), (7) şi (11): un operator primeşte net 71,4 lei/zi activitate, unde „prin zi de activitate se înţelege munca desfăşurată pe parcursul unei zile calendaristice, indiferent de numărul de ore prestate, dar nu mai puţin de 6 ore pe zi”. Aşadar, vom primi 71,4 lei pentru ziua în care am muncit 18 ore şi nimic pentru zilele de instruire şi simulările care au durat 2-3 ore. Și nu mai mult de 5 zile, desi noi am prestat în 7 zile (instruirea iniţială, 3 simulări, preziua alegerilor, 5-6 iunie – zilele alegerilor).
Deşi tot nu ştim câţi bani vom primi pentru munca prestată, calculul de mai sus fiind unul personal, al unui specialist IT fără cunoştinţe de interpretare juridică, în ziua alegerilor, preşedintele ne-a mai transmis o lovitură sub centură, de această dată venită chiar din partea Prefecturii. Printr-o notă transmisă în cadrul şedinţei de instruire a preşedinţilor de secţii (nu aţi avut curajul să o transmiteţi direct operatorilor), încasarea indemnizaţiei de operator calculator se va ridica de la sediul Prefecturii Piatra Neamţ, în baza pontajului realizat de Autoritatea Electorală Permanentă şi S.T.S., sediul din municipiul Piatra Neamţ, conform unui program stabilit pe baza iniţialei numelui, în intervalul orar 12-16. Mai mult, dacă nu te prezinţi, pierzi banii (?!).
De la Roman la Piatra Neamţ, cea mai ieftină deplasare cu mijloace de transport în comun este de 30 de lei, cu maşina personală sare de 50 de lei, bani care nu îi decontează nimeni… oare nu se putea să vină cineva de la Prefectură la Roman, la Primărie, în 2-3 zile, să facă plăţile? Sau cei de la Prefectură nu ştiu drumul spre Roman… în condiţiile în care aproape jumătate din secţii au fost constituite în această parte de judeţ.
Deşi s-au cheltuit milioane de lei pe birotică şi pliante, nu s-a realizat informarea publicului cu privire la introducerea procesului de scanare a buletinului, fiind astfel obligaţi să explicăm (alături de preşedinte) aproape pentru fiecare alegător de ce îi scanăm buletinul şi să îl lămurim că nu este un proces invaziv.
Acum se ridică şi alte întrebări, unele specifice anumitor operatori… Aproape toţi informaticienii din şcolile din judeţ, alături de alte cadre didactice de predare, care au participat la alegeri ca operatori calculator, în data de 6 iunie, ora 7.30, erau obligaţi să fie în şcoală pentru a participa la Evaluarea Naţională la finalul clasei a II-a, a IV-a şi a VI-a – proba SCRIS – Clasa a II-a. Observ că nimeni din cadrul Guvernului României nu a luat acest fapt în considerare (dar nu mă miră, la Educaţie nimeni nu se uită). Problema este că miercuri 8 iunie, când unii au fost programaţi să ridice banii (inclusiv subsemnatul), în intervalul 15.00-15.30 trebuie să preia de la S.T.S., prin conexiune securizată din şcoală, baremele de evaluare la proba de matematică la clasa a II-a, deci nu au cum ajunge la Prefectură. Noi ce facem?
Astăzi, 6 iunie, ora 12.00. Am cerut învoire la serviciu pentru a preda tableta la Primăria Roman. TOȚI operatorii care erau acolo înjurau printre dinţi şi se jurau că nu mai participă. Felicitări! Suntem mulţumiţi!
În concluzie vă cer un răspuns următoarelor întrebări:
- De ce, în calitate de Prefect, nu aţi sesizat problema legată de bugetul alocat prin HG 53/2016 şi nu aţi transmis Guvernului României că nu este normal să nu se aloce o sumă mai mare pentru cei 3 membrii din comisie aflaţi în subordinea directă a dumneavoastră (preşedinte, locţiitor, operator calculator), sumă care să fie efectiv transformată în pachete cu mâncare şi apă, necesare integrităţii fizice a celor implicaţi?
- De ce nu aţi dispus ca plata pentru operatorii din zona Roman să fie realizată în una din sălile din Primăria Roman, care, sunt sigur, vă va sta la dispoziţie în cazul în care îi solicitaţi sprijinul?
- De ce nu s-a realizat informarea publicului cu privire la scanarea cărţii de identitate, inclusiv cu materiale informatice la intrarea în secţia de votare?
IULIAN COTUN
06.06.2016
P.S.:
- Nu sunt afiliat politic, nu am fost şi nici nu voi fi. Această scrisoare este o opinie personală, împărtăşită de colegii alături de care am lucrat în cadrul procesului de votare din 5 iunie şi prezintă modul mizerabil în care am fost trataţi în ziua alegerilor.
- Felicit S.T.S. pentru modul în care a funcţionat platforma ADV de depistare şi împiedicare a fraudei electorale, platformă ce a funcţionat impecabil şi şi-a atins scopul în mod evident.
Comentarii
Cel putin dumneavoastra vi se dau banii. La Bacau nici macar nu se stie cand si unde se vor da acesti bani. Prefectura spune ca nu este treaba lor, Primaria ca este treaba AEP, Aep ca este treaba Prefecturii. Cine va sta si va anunta peste 600 de operatori ca trebuie sa ridice banii. La noi nu see stie daca se vor mai da. Prefectura, desi este obligatia ei conf. Hotararii nr. 53/10.2.2016 art. 5 alin. 2, pct. C, nu stie nimic, sau se face ca nu stie nimic. Multumim domnilor. La alegerile parlamentare din toamna nu stiu pe cine veti mai avea operatori.
Aceeasi enorma lipsa de respect pentru oameni, ca sa nu spun nesimtire.
Gasiti aici informatii referitoare la plata sumelor :
https://www.youtube.com/watch?v=0UT2E7o5Gkw
La minutul 00:40 chiar se face rferire la o majorare.
Ma bucur ca am putut sa va fiu de folos.