28 de proiecte de hotărâre au dezbătut și votat joi, 31 octombrie, cei 21 de consilieri locali în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Roman. Ca element de noutate, la dezbateri a participat și o romașcană care era direct vizată de un proiect de hotărâre și căreia i s-a permis să ia cuvântul. Fiind și o perioadă de campanie electorală, cele două tabere PNL și PSD s-au mai contrat pe ici, pe colo, dar, la final, toate proiectele au trecut, liberalii fiind majoritari.
Proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pe anul viitor a trecut cu unanimitate de voturi, primarul Lucian Micu „mustrându-l” pe unul dintre consilierii PSD care, în spațiul public, a anunțat că se măresc taxele: „Dacă unii dintre cei care spun lucruri neadevărate nu se pricep la administrație, de la dumneavoastră am pretenția că, după trei ani de experiență, cunoașteți și ar trebui să vă abțineți de la a face afirmații ce pot crea panică”.
Cel mai dezbătut proiect a fost legat de decizia de expropriere a unei romașcane ce deține opt loturi de teren retrocedate (dar neînscrise în Cartea funciară) de două dintre acestea, în vederea amenajării de alei, parcări și trotuare în zona Smirodava. Consilierul PSD Constantin Holban s-a arătat nemulțumit de această decizie: „M-am îngrozit când am văzut cuvântul expropriere. Am văzut, este drept, documentele prezentate la comisie. Cred că se putea găsi o soluție pe cale amiabilă. Dreptul la proprietate este sfânt pentru liberali, dar cred că și pentru PSD. Se câștigă 100 de voturi de la cei care vor parcări. Grupul PSD va vota împotrivă”. Primarul Lucian Micu a precizat că pe acele loturi de teren nu se poate construi nimic, fiind fragmentate de rețele de utilități, iar din discuțiile purtate cu romașcana nu s-a putut ajunge la nicio concluzie, aceasta dorind ca, mai întâi, să se soluționeze dosarul depus la Autoritatea Națională de Restituire a Proprietăților. Edilul a precizat că, anterior, consilierii au aprobat realizarea proiectului de modernizare a zonei din Smirodava. Președintele de ședință i-a permis și celei vizate de proiectul de expropriere să ia cuvântul. Aceasta s-a arătat nemulțumită de prețul stabilit de evaluator, dar a precizat că nu vrea bani, ci își dorește să primească la schimb o grădină în zona Bogdan Dragoș. După ce consilierii au fost informați că proiectul de hotărâre nu presupune exproprierea „pe loc”, ci demararea procedurilor legale, timp în care Primăria poate negocia cu proprietarul, aleșii locali liberali au votat pentru, în timp ce social-democrații au votat împotrivă.
În altă ordine de idei, la patru proiecte de hotărâre consilierii PSD s-au abținut în grup, dar, din cauza faptului că președintele de ședință, social-democratul Eugen Pătrașcu, a mai uitat să se pronunțe prin vot, în procesul verbal s-au menționat cinci abțineri, deși PSD are șase consilieri.
Consilierul Holban a solicitat și detalii privind proiectele gândite pentru anul viitor, însă edilul a declarat că eforturile se vor concentra pe terminarea celor deja începute și pe demararea proiectelor europene, ultimele câștigate – modernizarea iluminatului public și extinderea ambulatoriului și crearea unui centru imagistic la Spital – pentru care vor trebui alocate fondurile necesare pentru proiectare și execuție. La final, primarul Lucian Micu i-a amintit consilierului că a inițiat proiectul de hotărâre prin care s-a dat în administrare Consiliului Județean strada Mihai Viteazul, în vederea asfaltării, precizând că săptămâna viitoare va fi gată lucrarea de montare a bordurilor, ceea ce ar permite și modernizarea arterei.
Comentarii