Prima paginăActualitate

Aleşi locali doar pentru două mandate consecutive

Dimensiune text

Așa sună o propunere legislativă aprobată de Camera Deputaţilor. Iniţiatorii proiectului spun că aleşii locali aflaţi în funcţie de mai mult de opt ani construiesc în jurul lor un sistem politic şi instituţional local care conduce la corupţie.

O iniţiativă legislativă aprobată tacit de Camera Deputaţilor prevede că primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive. Iniţiatorii proiectului – deputaţii PDL Cezar Preda şi Gheorghe Udrişte – apreciază că aleşii locali aflaţi în funcţie de mai bine de opt ani construiesc în jurul lor un sistem politic şi instituţional în care orice competiţie electorală locală devine imposibilă, ajungându-se, chiar, la acuzaţii de nepotism, conflict de interese sau corupţie. Proiectul a fost aprobat tacit, deoarece termenul de dezbatere şi de vot final din 15 octombrie a fost depăşit. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, Senatul fiind forul decizional. Dacă va fi votată, legea nu se va aplica retroactiv.

Limitarea la două mandate, o măsură apreciată de cei mai mulţi dintre primari

Cel mai vechi primar din zona Roman este Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni. Edilul ocupă fotoliul de primar de 24 de ani, fiind fidel PSD. „Pe parcursul a două mandate, primarul are timp să înveţe administraţie: să se pună la punct cu legislaţia, să întocmească proiecte, să facă achiziţii. Mie mi-au trebuit mai bine de zece ani să învăţ, de exemplu, să aplic legile fondului funciar, dar atunci era o altă conjunctură. Este adevărat că au fost situaţii în care primari aflaţi de ani buni în funcţie au ajuns adevăraţi baroni locali, lucru care contravine legii”, a spus Doinel Grumezescu.

Primar la Stăniţa din 2000, Laurenţiu Bebi Todireanu consideră că măsura ar închide gura lumii. „Este o măsură bună, pentru că permite mai multor cetăţeni din comună să se implice în administraţie. Acest exerciţiu ar arăta şi celor nemulţumiţi din comună că lucrurile se văd într-un fel când eşti acasă şi cu totul altfel când ajungi să gestionezi o comunitate”, a spus primarul Todireanu.

Citește și:   Rețea de falsificatori de acte pentru indemnizații de creștere a copilului, cu ramificații în Neamț, anchetată de polițiști

Edilul de la Stăniţa a migrat, în câţiva ani, de la PD la PSD, de la PNL la PDL, dar nicio formaţiune politică în care a intrat nu a adus avantaje pentru comunitatea pe care o administrează. Ultima mutare a făcut-o în acest an, când a migrat din nou la PSD.

Primarul comunei Moldoveni, Marcel Ioan Bîrjoveanu, se află la al doilea mandat. Timp de şase ani, primarul Bîrjoveanu s-a aflat în tabăra PDL, pentru ca, după alegeri, să intre cu speranţă în noul PNL. „Două mandate în funcţia de primar sunt suficiente pentru a arăta ce ştii şi ce poţi să faci. Ar fi bună o astfel de măsură, cu menţiunea de a putea reveni în funcţie după o perioadă de pauză”, a spus primarul comunei Moldoveni.

Iosif Șoican, primarul comunei Doljeşti, se află în funcţie de anul trecut, după decesul regretatului edil Gheorghe Cojocaru. Iosif Șoican nu este de acord cu propunerea legislativă de limitare a mandatului primarilor. „Fiind vorba despre o funcţie administrativă, nu cred că este oportună o astfel de limitare şi nici eficientă. După ce acumulează experienţă, primarul trebuie să plece. Această măsură ar putea avea efecte asupra proiectelor de dezvoltare pe care le derulează comunitatea”, a spus Iosif Șoican, primarul comunei Doljeşti.

„Doar am auzit despre acest proiect, nu l-am şi studiat. Cred că pot exista argumente atât pro, cât şi contra. Oricum, acest proiect, dacă devine lege, nu se va putea aplica retroactiv. Însă parlamentarii fac legea doar pentru aleşii locali, nu pentru toată lumea. Corect ar fi ca aceste prevederi să se aplice şi pentru parlamentari, dacă legea va fi aprobată pentru membrii administraţiei locale”, a declarat primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Foarte buna initiativa.Ar fi bine si in parlament maxim 2 mandate.Cazul hREBENCIUC ,vOSGANIAN si altii dovedesc clar ce se intimpla cind unii sint …uitati acolo 20 de ani.