Prima paginăRural

Albinele din Oniceni produc bani

Dimensiune text

Locuitorii comunei Oniceni au dat cultura plantelor pe creșterea albinelor.

 

Schimbarea opțiunilor sătenilor s-a datorat, apreciază edilul comunei, Ioan Duminică, faptului că pot obține cîștiguri mai mari din apicultură decît din cultivarea legumelor și a cerealelor.

„Terenurile agricole de pe teritoriul comunei se pretează numai pentru cultura viței de vie, livezilor și pășunilor, iar în zona rîului Bîrlad, pentru cultivarea legumelor. În toată comuna, mai puțin de jumătate din terenul arabil este lucrat în asociație, singura societate din Oniceni care are în arendă pămîntul oamenilor fiind SC Akkeron Farming SRL, cu capital britanic. Multe dintre celelalte terenuri sînt lucrate rudimentar. În aceste condiții, sătenii s-au gîndit că apicultura ar fi mai profitabilă, atît pentru nevoia personală, cît și pentru valorificarea mierii și a produselor rezultate din aceasta”, a spus Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni.

Departe de a fi o tradiție în zonă și a însemna o muncă ușoară, locuitorii din Oniceni au „furat” unii de la alții meseria de apicultor și apoi albinele, astfel că, în prezent, pe teritoriul comunei sînt peste 2.000 de stupi. Dacă administrația publică îi va învăța pe cetățeni cum să beneficieze de susținere financiară din partea Uniunii Europene pentru înființarea unor microferme apicole, atunci oamenii ar putea scăpa din sărăcia în care se zbat.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0