HomeActualitate

Ajutor de la Dumnezeu pentru a scăpa de depresie

Mulți semeni de-ai noștri nu vor să accepte că depresia este o boală care îi macină și refuză să meargă la medic. Cei mai mulți aleg să ceară ajutor de la preoți.

 

 

Părintele Mihăiță Popovici (foto), parohul Bisericii „Precista Mică” din Roman, a studiat simultan Teologia și Psihologia. „Aș dori să clarific două lucruri foarte importante din perspectiva creștină. Astfel de dezechilibre pot apărea la orice persoană, indiferent de poziția sa intelectuală sau morală. Este drama omului care se zbate în angoasa cotidianului, cu sau fără predispoziții genetice. În spațiul biblic este cunoscut regele Saul care suferea de un soi de melancolie, tratată de tânărul David prin meloterapie, adică prin cântarea unor psalmi acompaniați de harpă. Profetul Ilie are accente depresive la pârâul Cherit, hăituit de iscoadele regelui Ahab. În secolul IV, sfânta Olimpiada, legată de o frumoasă prietenie cu sfântul Ioan Gură de Aur, trece prin stări grave de depresie cauzate de exilul sfântului, alungat de pe tronul patriarhal al Constantinopolului. Sfânta Olimpiada își punea dureros întrebarea: «De ce Dumnezeu îngăduie suferința dreptului și lasă pe ticăloși să triumfe victorioși? Unde este justiția divină?» Nu știm în ce măsură scrisorile sfântului au contribuit sau nu la vindecarea ei, dar cele 17 scrisori către Olimpiada sunt un adevărat tratat împotriva depresiei”, explică părintele Mihăiță Popovici.

Preoții află suferințele oamenilor la Taina Spovedaniei. „Descopăr marile conflicte din interiorul fiecăruia: oamenii sunt puternic măcinați de teama pentru ziua de mâine, în special persoanele de vârsta a treia”, spune părintele Popovici.

Pe lângă tratamentul medicamentos, în cazurile severe ale depresiei, terapia oferită de Hristos ajută la vindecarea bolnavului. „Biserica creștină este «sanatoriul divin al umanității», sintagma lui Gala Galation, scriitor și teolog român. Alături de tratamentul medicamentos, consilierea spirituală, spovedania, împărtășania, rugăciunea particulară, lectura biblică sunt numai câteva forme terapeutice care pot diminua mult efectele depresiei sau chiar o pot vindeca”, spune părintele Popovici.

 

Depresia atacă bogați, săraci, tineri sau bătrâni

 

Problemele în cuplu, reale sau imaginare, sunt generatoare de stări de neliniște accentuată. „Un bărbat, cu probleme depresive, a venit la mine pentru a-i oferi un sfat. Are idei fixe legate de infidelitatea soției, fără a oferi un argument din care să rezulte atitudinea partenerei de viață. Și-a construit un univers interior și încerc să-i scot aceste gânduri care îl distrug interior. Un alt caz întâlnit este cel al unui prieten, dat afară de la locul de muncă. S-a văzut dintr-o dată scos din sfera oricăror preocupări și a ajuns în pragul depresiei. De regulă, stările depresive sunt mai rare la oamenii simpli. Ei nu și-au pus niște repere prea înalte de atins și au sistem propriu de autoapărare. Pentru ceilalți, care au ajuns să facă o criză de depresie ori se gândesc la suicid, șansa să recidiveze este foarte mare”, explică părintele Popovici.

Depresia nu ține seama de poziția socială, persoane publice ale orașului Roman s-au luptat, ca mulți alți romașcani, cu problemele sufletului. „O persoană publică din Roman își pierduse locul în administrația locală și era foarte marcat de acest fapt. Am discutat împreună și i-am spus să vadă partea plină a paharului: casa frumoasă pe care și-a construit-o, soția pe care o avea alături, copiii realizați, care reprezintă cea mai mare avere a unui om. Cred că am reușit să declanșez optimismul în acest om și să-i dau puterea să alunge umbrele sufletului”, povestește părintele Popovici.

Tinerii sunt categoria cea mai predispusă la depresie. „Am întâlnit un tânăr de 24 ani, care lucra pe un taxi. Deși mama îl salvase din lanțurile drogurilor, în minte lui persista gândul să-și ucidă mama. I-am făcut o vizită acasă, pentru a vedea ce greutate îl apasă pe suflet. Era închis în camera lui, stătea pe întuneric și privea fix. Mama era bolnavă, internată în spital la Iași, tata îi murise, prietena l-a părăsit și nu mai găsea motivație să trăiască. Am discutat cu el, încercând să găsesc o cale de a-i reda bucuria de a trăi. Așa aveam să descopăr că se gândea la o prietenă veche cu care ar fi dorit să comunice, dar nu avea curajul. În felul acesta, i-am alungat gândurile negre și l-am determinat să spere la o nouă relație, la un nou început”, povestește părintele Popovici. Oricare ar fi natura depresiei, mediul optimist în care persoana trăiește îi ușurează vindecarea.

 

Ce este depresia?

 

Depresia clinică este o stare mentală generată de o stare încărcată de tristețe ori amărăciune care persistă pe perioade îndelungate. Experiențe traumatizante din perioada copilăriei, predispoziții genetice, stresul sunt doar câteva dintre cazurile acestei boli. Doar o mică parte dintre cei care suferă de depresie ajung să conștientizeze această afecțiune și să se supună tratamentului corespunzător.
Simptomele sunt dintre cele mai variate: stări de anxietate sau îngrijorare nemotivată, tulburări de somn, sentimentul de epuizare fizică și psihică, apatie sau pierderea interesului pentru activități care altădată erau foarte motivante, asociată de un puternic complex de inferioritate, auto-învinovățire, frică, gânduri despre moarte sau suicid.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Radu 12 ani ago

    Tot respectul pentru parintele Popovici! Este un om deosebit si intr-adevar un slujitor al bisericii. Din pacate pentru conducatorii bisericii chestiile astea filantropice nu prea sunt apreciate. Asa ca probabil il vor scoate la pensie in curand. Pacat!

  • miky 12 ani ago

    La medicii romani? pai daca nu mergi cu sacul nu faci nimic, exemplu ,pentru o banala raceala am umblat o luna de zile la medicul de familie,radiolog,pneumolog si am primit de la ficare reteta lui fara nici un efect, ba dinpotriva ,tratamentul prescris ma imbolnavea mai rau, dupa care am trecut pe tratamentul naturist si ma simt mai bine.Daca in sistem nu se aplica,regula sanatatii umane unde in prim plan este familia din care face parte si medicul de familie pentru ca de asta are aceasta definitie si orice investigatie trebuie sa ajunga la medicul de familie ,dupa care este informat pacientul,daca doriti exemple va dau cate doriti.