HomeRoman

Acuzații grave la ArcelorMittal Roman

De o săptămînă, inspectorii de muncă nemțeni controlează fabrica de țevi de la Roman. Sindicatele acuză că angajatorul a modificat programul de lucru al salariaților și că unii dintre aceștia nu au mai avut parte de patru luni de o sîmbătă sau o duminică liberă. Tot sindicatele susțin că în fabrică sînt falsificate pontajele și că accidente grave de muncă, soldate cu invaliditatea angajaților, au fost trecute „la secret”.

 

Fabrica de țevi de la Roman a grupului Arcelor este verificată, de aproape o săptămînă, de inspectorii de muncă nemțeni, după ce reprezentanții sindicatelor au acuzat o serie de fapte grave, precum nerespectarea legislației muncii, falsificarea pontajelor și „secretizarea” accidentelor de muncă suferite de salariați.

Una dintre problemele pe care sindicaliștii le sesizează se referă la nerespectarea programului de lucru, angajatorul fiind la a doua abatere de acest gen. O astfel de reclamație a fost făcută de sindicate și anul trecut, iar în urma unui control al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț, conducerea fabricii a revenit, începînd cu data de 16 august 2011, la aplicarea programului normal de lucru pentru salariați, acesta constînd în cinci zile de lucru și două zile consecutive de repaos, conform prevederilor legale în vigoare. De pe 15 ianuarie 2012, programul de lucru nu a mai fost respectat, astfel că unii dintre țevari nu au mai avut o sîmbătă și o duminică liberă de mai bine de patru luni. „În cadrul secției de filetare a materialului tubular (FMT), programul de lucru nu mai include două zile de repaos – sîmbăta și duminica. Angajatorul a stabilit, de la sine putere, fără a respecta legistația în vigoare, că săptămîna de lucru poate începe marțea sau miercurea și se poate termina joia. Astfel, oamenii sînt chemați la lucru chiar și șase zile consecutive, iar unii dintre salariații din cele patru schimburi nu au mai avut, de patru luni, sîmbete și duminici libere. Salariații vor să muncească, însă în limitele prevăzute de lege, cu acordul lor și fiind remunerați pentru munca depusă, conform prevederilor Codului Muncii„, a susținut liderul Sindicatului Liber Petrotub.

Controlul realizat de reprezentanții ITM la fabrica de țevi de la Roman vizează atît modul în care angajatorul respectă prevederile Codului Muncii în ce privește programul de lucru al salariaților, cît și modul în care acesta declară și înregistrează accidentele de muncă. Liderul de sindicat Gheorghe Ciobanu afirmă că multe dintre accidentele de muncă soldate cu invaliditatea unor salariați au fost trecute „la secret” de conducerea societății. Mai mult decît atît, acesta susține că salariați care se aflau pe patul de spital după ce suferiseră astfel de accidente figurau ca fiind la serviciu, conform pontajelor. „În fabrică au avut loc acidente grave, soldate cu invaliditatea salariaților, dar care nu au fost înregistrate în acte și nici nu au fost raportate către ITM. Florin Racleș, în urma unui astfel de accident de muncă, și-a pierdut un picior. Anton Ianău, în urma unui accident de muncă nedeclarat, și-a pierdut definitiv un ochi. Florin Levărdă, angajat prin intermediul unui agent de muncă temporară, a ajuns în spital cu două degete strivite. În timp ce era internat în spital, Florin Levărdă figura în pontaje ca fiind prezent la lucru. Se întîmplă lucruri grave în această fabrică, fapte de natură penală, iar cei răspunzători trebuie să dea seamă pentru ele. În urma acestor accidente de muncă, oamenii au rămas infirmi, dar nimănui nu i-a păsat de ei. În caz de accidente și boli profesionale, angajatorul este obligat să ofere sprijin financiar victimei. O proteză, de exemplu, costă 16.000 de lei, sumă pe care o persoană pensionată pe caz de boală nu are de unde o obține„, a mai spus Gheorghe Ciobanu.

Controlul desfășurat de ITM la fabrica de țevi din Roman nu s-a încheiat încă.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Teava 13 ani ago

    Daca lucrurile stau asa,sper sa se faca dreptate!!Este inadmisibil ce se intampla,iar cei de la ITM sa aplice legea in asa fel ca dupa plecarea lor sa nu se reia faradelegile.Daca se fac asemenea incalcari inseamna ca sunt unii care au niste profituri uriase ,chiar daca mai platesc si niste amenzi …

  • un muncitor din fmt 13 ani ago

    Sa le dea o amenda cat pt toate sambetele si duminicele care ar fi trebuit lucrate cu 200 la% nu cu 25 la %.