În cadrul Acreditării Erasmus+ 2021-2027, în perioada 5-11 septembrie s-a desfășurat la Nisa, în Franța, cursul de formare destinat profesorilor de limbi străine, intitulat The Best Digital Tools for Language Teachers (furnizor de formare: Europass Teacher Academy).
Din echipa proiectului au făcut parte prof. Dornescu Paula, prof. Sandu Laura și prof. Moise Loredana, care au lucrat în echipă cu profesori de limbi străine din Germania, Spania, Italia, Lituania și Polonia.
Obiectivul principal al acestui curs a vizat însușirea de către membrii participanți a unor strategii de predare care să pună în centrul atenției elevul și nevoile lui de dezvoltare, strategii cum ar fi: Students first, burning questions, I used to think… now I think…, precum și familiarizarea profesorilor participanți cu instrumente digitale care să aibă un impact major în motivarea elevilor de a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare într-o limbă străină. Dintre instrumentele digitale prezentate, cele care s-au dovedit printre cele mai eficiente în a capta interesul cursanților au fost: Lyricstraining, Coogle, Mentimeter, Book Creator, Baamboozle și Online Pictures.
Cursul a fost interactiv, formatorul adaptând continuu atât strategiile, cât și instrumentele digitale prezentate necesităților și particularităților fiecărui sistem de învățământ. Alături de consistența informațiilor prezentate în mod exemplar de formator, schimbul de exemple de bune practici atât în cadru formal, cât si informal între membrii grupului care predau aceeași materie în sisteme de învățământ diferite a oferit foarte multe noutăți în vederea completării experienței la catedră pe care o avea fiecare dintre participanți.
Atmosfera de efervescență didactică a fost întregită de participarea cursanților la tururile culturale și istorice oferite de organizatori, în Nisa și întreaga regiune Provence – Alpes – Côte d’Azur. Destinații precum Villefranche-sur-Mer, Èze, Monaco au oferit cadrelor didactice noi experiențe olfactive, gustative și, evident, vizuale.
Experiența a fost inedită, deoarece, pe lângă beneficiul unor informații de o reală valoare în vederea dezvoltării experienței profesionale, s-au format prietenii și posibile viitoare parteneriate între Colegiul Național „Roman-Vodă” și unele din școlile celorlalți profesori participanți în proiect.
Acest articol reflectă exclusiv punctul de vedere al autorului, Comisia Europeană nefiind responsabilă de modul în care pot fi utilizate informațiile cuprinse în acest material.
Prof. Laura SANDU, Colegiul Național „Roman-Vodă”
Coordonatori Acreditare Erasmus+ 2021-2027
Director, prof. Roxana Ioana IORGA
Dir. adj., prof. Roxana PRISACARU
Prof. Paula DORNESCU
Comentarii