Marți, 26 martie, la Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman s-a desfășurat o activitate de prevenire a traficului de persoane în rândul elevilor, derulată de specialiștii Centrului Regional Bacău din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, în colaborare cu polițiști din cadrul Compartimentului de analiză și prevenire a criminalității de la IPJ Neamț și ai Poliției de Proximitate Roman.
Activitatea face parte din campania de prevenire a traficului de persoane, numită „Distruge zidul indiferenței! Traficul de persoane poate fi prevenit”, derulată în această perioadă de Centrul Regional Bacău din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. La această activitate au participat 145 de elevi de la clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, însoțiți de zece cadre didactice, care au primit informații utile în vederea evitării situațiilor de risc.
Campania are drept scop prevenirea exploatării sexuale, care este una dintre cele mai cunoscute forme de exploatare în rândul victimelor traficului de persoane. Au fost prezentate: etapele traficului de persoane, legislația în vigoare cu privire la prevenirea și combaterea traficului de persoane, Strategia națională împotriva traficului de persoane pentru perioada 2018 – 2022, profilul traficantului, profilul victimei, precum și situațiile de risc la care pot fi expuși adolescenții. Pe parcursul activității, au fost distribuite materiale informative și a fost vizionat spotul/filmul documentar al campaniei.
Pentru a completa informațiile anterioare, reprezentanții Compartimentului de analiză și prevenire a criminalității din cadrul IPJ Neamț au prezentat elevilor câteva informații cu privire la prevenirea delicvenței juvenile și prevenirea victimizării minorilor, prevenirea traficului de persoane, și prevenirea consumului de droguri. Au fost precizate răspunderea penală a minorilor, pedepsele aplicate acestora, precum și principalele tipuri de infracțiuni săvârșite de către minori. Recomandarea principală făcută elevilor a fost evitarea anturajelor ce prezintă un risc crescut de infracționalitate.
„Traficul de persoane constituie o violare a drepturilor omului și o atingere adusă demnității și integrității ființei umane, o amenințare asupra securității individului și valorilor sociale și morale. Traficul de persoane poate fi înțeles ca fiind o formă modernă de sclavie, ce apare în momentul în care își exercită controlul total asupra alteia, folosindu-se de amenințări, violențe sau alte forme de constrângere, o exploatează economic, remunerând-o insuficient sau deloc pentru munca sau serviciile oferite. De cele mai multe ori, victime sunt persoane de gen feminin. Recrutorii îşi aleg viitoarele victime din cercul de cunoştinţe, prieteni sau chiar soţia sau partenera de viaţă. Relaţia de încredere existentă este în avantajul acestora, fiindu-le foarte uşor să le convingă cu propuneri de muncă sau chiar cu ofertarea unor situaţii de practicare a prostituţiei. Victimele, aflate sub influenţa traficanţilor, sub imperiul fricii şi terorii, pot declara că aleg să facă această activitate de bună voie şi că nimeni nu profită de pe urma acestor activităţi”, a afirmat profesor Mihaela Pîslaru, director adjunct al Colegiului Tehnic „Petru Poni”.
Comentarii