Pariurile sportive au un ABC care nu este scris în regulamentele agențiilor online, dar pe care îl înveți cu timpul, pe măsură ce plasezi bilete și citești recenzii despre MaxBet sau orice alt operator din lista celor licențiați de Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc.
Orice pasionat de pariuri ar trebui să știe din start următoarele lucruri elementare despre această activitate:
Pariurile înseamnă distracție doar în contextul unui joc responsabil
Sintagma „Joc responsabil” este repetată până la obsesie în toate mediile și este bine că se întâmplă așa. Jocul responsabil este antidotul la „boala” care poate fi reprezentată de dependența de gambling. Această dependență este generată de faptul că jocurile de noroc activează sentimentul de fericire atât de căutat de oameni.
Dar poate exista fericire și fără dependență, dacă jucătorii își impun și respectă anumite limite în ceea ce privește banii cheltuiți pentru pariuri și timpul petrecut pe site-urile operatorilor. Majoritatea covârșitoare a celor care joacă la pariuri este formată din pasionați responsabili. Dependențele sunt excepții, tot mai rare datorită campaniilor de conștientizare.
Un plan de joc este ca un plan de afaceri
Pariorii care joacă haotic sunt nevoiți să își realimenteze mult mai des conturile decât cei care au o strategie clară. Această strategie poate fi comparată cu un plan de afaceri, ce are în vedere resursele avute la dispoziție, ținta de profit, timpul previzionat pentru atingerea țintei de profit și modalitățile prin care poate fi îndeplinit obiectivul.
Resursele avute la dispoziție sunt reprezentate de bugetul inițial (numit și bankroll). Plecând de la acest buget, trebuie stabilită o țintă realistă de câștig. De exemplu, pariorii profesioniști sunt mulțumiți cu un profit de 10% pe sezon, dar ei rulează sume foarte mari. Când alimentezi cu 100 de lei, nu ai cum să îți propui să ai 110 lei la finalul campionatului. În același timp, nu te poți gândi că vei avea 10.000. În schimb, ca amator, e rezonabil să îți propui să înmulțești banii de 5-10 ori, pe termen lung.
Management corect al banilor vs jucat la recuperare
Modalitatea de atingere a obiectivului este precizat clar prin formula de Money Management. Cu alte cuvinte, se stabilește încă din start în ce mod va fi calculată miza fiecărui bilet. Cel mai înțelept este ca ea să fie raportată la buget și la cota biletului. De exemplu, pe cote de 1.30-1.50 se poate risca 10% din bankroll, pentru cote de 1.51-1.70 procentul este de 7%, pentru 1.71-1.90 de 5%, pentru 1.91-2.20 de 3%, iar pentru ce depășește 2.20 de 1%.
Acest grafic este cu atât mai eficient cu cât pariorul are conturi la agențiile care oferă cele mai bune cote. E posibil ca un operator să ofere cota 1.75 pentru o selecție (care înseamnă miză de 5% din buget), iar altul cota 1.67 (care înseamnă miză de 7%). Dacă prima cotă este cea corectă raportat la șansele de câștig, înseamnă că jucătorul care plasează bilete pe site-ul celui de-al doilea operator riscă mai mulți bani decât ar trebui, iar pe termen lung va ieși în pierdere.
Respectarea formulei prin care este stabilită miza e obligatorie. Altfel, apare pericolul jucatului la recuperare. Când pariorii vor să recupereze rapid pierderile și pun mize mult mai mari decât ar fi normal comparativ cu riscul, atunci rămân fără bani în cont.
Un alt lucru extrem de important pe care trebuie să îl știe orice pasionat de pariuri este că nu există „ponturi sigure 100%”, chiar dacă pe internet pot găsi așa ceva, de vânzare. Dacă ar fi existat, bookmakerii ar fi ieșit pe minus, ceea ce nu se întâmplă. Fiecare ar trebui să gândească singur pariurile puse. Altfel, unde mai este satisfacția succesului?
Comentarii