HomeSocialEducatie

Capelă în curtea Colegiului „Danubiana”

Conducerea Colegiului Tehnic „Danubiana” intenţionează să ridice o capelă în curtea şcolii. Capela ar urma să fie folosită în scop didactic. Proiectul va fi supus dezbaterii în şedinţa de Consiliu Local de marţi, 30 septembrie.

Colegiul Tehnic „Danubiana” este foarte aproape de marcarea unei premiere: prima şcoală din oraş cu o capelă în curte. Capela, destinată prin proiect găzduirii orelor de religie, va putea fi folosită şi în recreaţii de elevii şi profesorii care vor simţi nevoia să-şi adune gândurile între două lecţii, dar şi de populaţia din zonă, în afara orelor de cursuri.

Proiectul „Construire capelă ortodoxă” va fi supus discuţiilor în şedinţa Consiliului Local Roman de marţi, 30 septembrie. Capela ortodoxă ce urmează a fi folosită în scop didactic ar urma să fie construită chiar lângă intrarea în şcoală, în spatele postului de pază. Conform documentaţiei prezentate, clădirea ar urma să aibă aproape 12 metri lungime, 6,25 metri lăţime şi o înălţime de cinci metri. Structura va fi de cărămidă pe fundaţii de beton, planşeu de beton armat, şarpantă de lemn, învelitoare de tablă, cu finisaje simple şi tâmplărie de lemn. „Construirea acestei capele a fost discutată şi aprobată atât în Consiliul Profesoral, cât şi în Consiliul de Administraţie. Încercăm, de fapt, să materializăm o iniţiativă mai veche, datând încă din 2004. Atunci au fost începute lucrările la capelă, s-a turnat fundaţia şi locul a fost sfinţit de PS Ioachim Băcăuanul. Tocmai pentru că demersurile fuseseră iniţiate, am reluat discuţiile despre proiect cu colegii şi aceştia au fost de acord. Capela va fi folosită doar în scop didactic, aici urmând a fi ţinute orele de religie. Considerăm că împletirea activităţii didactice cu educaţia religioasă nu poate avea decât un efect benefic asupra elevilor. Capela va fi deschisă atât elevilor de religie ortodoxă, cât şi celor de religie catolică”, a spus profesorul Leonard Vacaru, directorul Colegiului Tehnic „Danubiana”, aflat în funcţie şi în urmă cu zece ani, când a fost turnată fundaţia pe care ar urma să se ridice capela.

Pentru a vedea capela ridicată, iniţiatorii proiectului mizează pe sprijinul financiar al părinţilor, pe sponsorizări şi donaţii, dar şi pe direcţionarea în această direcţie a unei părţi din veniturile extrabugetare ale şcolii. „Am expus proiectul nostru Asociaţiei de părinţi din şcoală, de la care sperăm să primim şi fonduri pentru construcţie. De asemenea, mizăm pe donaţii şi sponsorizări, atât din partea cetăţenilor care locuiesc în apropiere, dar şi a tuturor celor care vor dori să ne ajute. Ca aşezare, nu cred că această construcţie va fi nepotrivită, mai degrabă va contribui la înfrumuseţarea zonei”, a spus directorul Leonard Vacaru.

Chiar dacă va primi votul consilierilor locali în şedinţa de luni 30 septembrie, capela din curte de la „Danubiana” va avea nevoie şi de avizul Ministerului Educaţiei, pentru a deveni realitate.

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • Baba Vanga 10 ani ago

    Chiar nu au ce face cu banii?
    Mai bine ar dota laboratoarele sau sa sponsorizeze niste elevi talentati…Chiar de capela era nevoie. vaaai..SIGUR in recreatii elevii si profesorii se vor duce sa se reculeaga acolo… ha-ha-ha. Si parintii saracii trebuie sa mai dea niste bani, nu?

    • Cel mai important laborator este cel al sufletului unde este prezent intotdeauna Hristos… Eu cred ca este utila construirea unei capele in spatiul unei scoli….

      • o mama 10 ani ago

        Da, ai si tu dreptate.. Dar daca Hristos e prezent in suflete (ceea ce este f adevarat ), DE CE ne trebuie ziduri, cladiri,.. in care sa vorbim cu El?? Ne putem ruga si in desert, daca il constientizam pe Hristos in suflet!..Aici se vede din nou diferenta dintre credinta si biserica , ca si intitutie. Rolul bisericii e de ajuta. Ia sa vedem niste fonduri DINSPRE biserica SPRE niste copii nevoiasi care vin la liceu.!!