Miercuri seară, 15 martie, 13 copii din cartierul din strada Fabricii au ajuns la Spitalul Municipal de Urgență Roman, în jurul orei 19, cu suspiciunea de intoxicație medicamentoasă.
Cadrele medicale ale Serviciului de Ambulanță Județean Neamț au fost solicitate în strada Fabricii să preia micii pacienți, cu vârste între 4 și 16 ani, diagnosticați cu intoxicaţie voluntară medicamentoasă cu medicamente homeopate, dureri abdominale și vărsături. Aceștia au fost transportați la Compartimentul de Primire Urgențe (CPU) al Spitalului Municipal de Urgență Roman, de unde au fost transferați la secția Pediatrie. Unii copiii ar fi declarat cadrelor medicale că au găsit medicamentele într-o pungă la gunoi – niște pastile de tuse expirate din 2016 -, alții că „bomboanele” le-ar fi fost oferite de cineva. Din fericire, starea copiilor era bună, astfel că, după consultații, nu s-a impus internarea și au putut părăsi spitalul.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au precizat că polițiștii au efectuat verificări în acest caz, dar că, deocamdată, nu se impun cercetări suplimentare. „La data de 15 martie, în jurul orei 20:30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați de cadrele medicale din Roman cu privire la faptul că mai mulți minori, din municipiul Roman, au fost transportați la spital. Din verificările efectuate de polițiști a rezultat că 13 minori ar fi ingerat medicamente homeopate, ce erau ieșite din termenul de valabilitate, după care ar fi manifestat o stare generală de rău, fiind preluați de un echipaj medical și transportați la spital. În cauză polițiștii continuă verificările, pentru stabilirea circumstanțelor în care s-a produs acest eveniment”, a precizat subinspector de poliție Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț.
Cazul a ajuns în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț. „Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitoare la cei 13 copii din Roman care au ajuns la spital cu diagnosticul «intoxicație medicamentoasă», DGASPC Neamț s-a autosesizat, cazul fiind deferit specialiștilor din cadrul Serviciului de Intervenție în Situații de Abuz. Verificările vor fi efectuate pentru o presupusă neglijare și se va proceda, în colaborare cu reprezentanții unității sanitare și cei ai Direcției de Asistență Socială Roman, la identificarea copiilor și a familiilor, precum și a contextului în care s-a petrecut acest eveniment nefericit. În funcție de rezultatele evaluărilor, se vor dispune măsurile care se impun în interesul superior al copiilor”, au transmis reprezentanții DGASPC Neamț.
Comentarii