Prima paginăCultural

Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită marți la Monumentul Eroilor

Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită marți la Monumentul Eroilor

Dimensiune text

 

 

Marți, 23 aprilie, la nivelul întregii țări se va sărbători Ziua Veteranilor de Război. La Roman, manifestărilor vor debuta începând cu ora 10, la Monumentul Eroilor din Cimitirul „Eternitatea”.

Ziua Veteranilor de Război se sărbătorește la data de 29 aprilie, însă, dat fiind faptul că în această dată este a doua zi a Paștelui ortodox, Ministerul Apărării Naționale a decis mutarea momentului solemn pentru ziua de marți, 23 aprilie. Președintele filialei Roman a Asociației Veteranilor din Roman este maiorul (r) Gheorghe Bârjoveanu.

Data la care este marcată această zi aminteşte de 29 aprilie 1902, când regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877–1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război. La articolul 2, Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”, notează site-ul oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, www.veterani-ww2.ro.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0